10 svar
745 visningar
elvalina behöver inte mer hjälp
elvalina 16 – Fd. Medlem
Postad: 6 maj 2019 22:38

orättvist betygsystem

Hej!

Jag har A i alla ämnen förutom de estetiska/praktiska ämnena och jag går i 9an. Jag behöver 330 poäng för gymnasiet + linjen jag vill gå på men de praktiska ämnena stoppar mig från detta (idrott, träslöjd, musik, bild). Blir så sur över att ämnen som inte gynnar mig stoppar mig ifrån mina drömmar :/

men vet någon vad jag kan göra? Och undrar även ifall det skulle vara så att någon har precis lika mycket meritpoäng som mig att gymnasiet kollar på vilka ämnen det är man har bra betyg i? eller spelar det ingen roll alls?

Affe Jkpg 6630
Postad: 6 maj 2019 23:12

Går det att designa ett rättvist betygsystem? Oavsett betygssystem, beskriver du väl annars att intagnings-kraven, kunde ha varit annorlunda.

elvalina 16 – Fd. Medlem
Postad: 6 maj 2019 23:23

Ja, jag tycker att olika ämnen ska vara värda olika poäng beroende på linjen man vill söka till. 

Vill man söka till estet så tycker jag att de estetiska ämnena borde vara värda mer, men är man intresserad av natur borde no ämnena + matte vara värt mer.

dessutom tycker jag att det är dumt att ett A i matte är värt lika mycket som ett A i tex musik

Jonto 9686 – Moderator
Postad: 7 maj 2019 00:15

Jag förstår att man kan känna att man blir missgynnad av praktiska ämnen om man är teoretiskt lagd och vice versa. 

Att kunna prestera väl i både praktiska och teoretiska ämnen tycker jag är riktigt duktigt och därigenom få ett bra meritvärde. Detta visar på en bred kompetens. Därför har jag inga problem med att man väger ihop både praktiska och teoretiska betyg.

Jag håller inte med dig om att det är dumt att ett A i matematik är lika mycket värt som A i musik. Det skulle bli problem om man skulle böra jämföra och ranka ämnena mot varandra. Alla ämnen är viktiga och behövs. Sen är det faktiskt så i skolan att vi lägger extra vikt vid matematik, svenska och engelska då dessa är obligatoriska på alla gymnasielinjer och som man också måste bli godkänd i för att  få läsa vidare samt ger meritpoäng i gymnasiet.

Sen är jag överlag lite kritisk mot att betyg ska utgöra ett system för att sålla vilka som får gå på vilka gymnasielinjer som sätter begränsningar. Jag gissar att du vill gå på en skola med högt söktryck och hög intagningspoäng. För normalt sett brukar det inte vara så svårt att komma in på den linje eller skola man vill om man har okej betyg. Du får ju dock tänka på att de som i så fall kommer in istället för dig har ju uppenbarligen fått ihop fler poäng än vad du i så fall har och kunnat klara både de teoretiska och praktiska ämnena. Har inte de förtjänat sina platser mer än du då? Det är väl inte orättvist?

Nej, vilka ämnen man har betyg i spelar mindre roll. Jag skulle dock gissa att skolor försöker ta in å många elever som det går så att om några elever har samma betyg så försöker de nog ta in båda två eller i värsta fall lottar om det inte går. 

Förhoppningsvis kommer du in på exakt det du vill, i annat fall kommer du komma in på någonting bra ändå. Ett gymnasieval betyder inte allt i livet. Alla dörrar kommer stå öppna oavsett var du hamnar.

oggih 1375 – F.d. Moderator
Postad: 7 maj 2019 04:23 Redigerad: 7 maj 2019 05:02

Någonstans skulle man kunna argumentera för att meritvärdet i första hand mäter studiemotivation, beslutamhet, disciplin, inlärningsförmånga och liknande, och att det därför är rimligt att väga alla betyg lika. Men jag vet inte om jag köper det... Vill fler läsa ett visst program än vad det finns platser till är det mest logiska i min värld att ge platserna till de elever som har störst chans att klara och tillgodogöra sig utbildningen - och då borde man ju ta störst hänsyn till de betyg som har starkast koppling till utbildningen. Matematikbetyget är en bättre prediktor för hur väl man kommer klara natur än bildbetyget, och på ett estetiskt program gäller det omvända. På riktigt populära utbildningar där många söknanden har högsta betyg i de mest relevanta ämnena skulle man dessutom kunna ha särskilda antagningsprov (vilket redan är fallet på vissa spetsutbildningar).

Så ja, jag förstår din frustration! Men det du borde fundera på nu är inte hur orättvist livet är, utan om (och i så fall hur?) du kan maximera dina chanser att ändå komma in:

  • Hur många poäng förväntar du dig att du behöver? Stämmer 330? (I så fall måste väl det vara inklusive något extra antagningsprov, eftersom max annars är 320?)
  • Räkna ut hur mycket du måste höja dig i de olika ämnena fram till skolavslutningen. Är det realistiskt om du arbetar så hårt du bara kan? Prata med dina lärare så snabbt som möjligt, och berätta vad du vill åstadkomma. De är där för att hjälpa dig! Diskutera hur du ligger till i förhållande till olika kunskapskrav. Vilka möjligheter finns det att visa att du har uppfyllt dem innan terminens slut? Kanske går det att göra någon extra kompletterande uppgift för att visa något specifikt kunskapskrav om du frågar snällt?
  • Kolla så att det inte har skett några missförstånd kring hur betygssättningen fungerar. Notera exempelvis att du absolut inte måste vara speciellt bra på just träslöjd för att få A i slöjd. Du kan visa att du uppfyller kunskapskraven genom att arbeta helt och hållet i andra material (t.ex. textil, metall, skinn, plast eller vad du nu är bäst på).
  • Finns det några ämnen där du riskerar att få sänkt betyg? I så fall är det kanske mer peioriterat att försöka rädda upp dessa snarare än att jaga höjningar? Prata med alla dina lärare i ämnen där du är det minsta tveksam för säkerhets skull!

I övrigt instämmer jag i vad andra redan har sagt, om att du nog kommer att komma in på en bra och trevlig skola oavsett vad, även om det inte blir ditt förstahandsval. Har man A i alla teoretiska ämnen brukar det räcka långt! Dessutom är det svårt att på förhand avgöra vad som blir bäst. Hur bra man trivs på gymnasiet handlar så mycket om tillfälligheter. Det är mycket möjligt att du stöter på en fantastisk vän eller en väldigt cool lärare på ditt andra- eller tredjehandsval och blir tacksam över att det var dit som ödet tog dig! :-)

För övrigt: I min lilla hemkommun fanns det exakt en gymnasieskola att välja på, så bara att ha möjligheten att välja på flera olika alternativ låter hur lyxigt som helst i mina öron! 

parveln 703 – Fd. Medlem
Postad: 7 maj 2019 07:46
oggih skrev:

 

  • Hur många poäng förväntar du dig att du behöver? Stämmer 330? (I så fall måste väl det vara inklusive något extra antagningsprov, eftersom max annars är 320?)

Sen 2014 är 340 maxpoäng eftersom man räknar sina 16 bästa betyg+betyget i moderna språk. Däremot läste man iallafall min grundskola exakt 17 ämnen(inkl. moderna språk) så i praktiken räknar man alla sina betyg om man inte läst en extra kurs som t ex hemspråk.

elvalina 16 – Fd. Medlem
Postad: 7 maj 2019 07:59

Tack för all hjälp!

jag har ca 320/340 poäng nu, och vill söka in till ett gymnasium med ca 330 poäng så det räcker nog tyvärr inte:(

men som ni sa, så tar dom in personerna med bäst betyg så antar att det kvittar. 

Ska försöka höja mig i de praktiska ämnena men är verkligen ur-dålig på de ämnena så får se hur det går, haha😅

S.M.W 8
Postad: 12 maj 2019 15:06
elvalina skrev:

Tack för all hjälp!

jag har ca 320/340 poäng nu, och vill söka in till ett gymnasium med ca 330 poäng så det räcker nog tyvärr inte:(

men som ni sa, så tar dom in personerna med bäst betyg så antar att det kvittar. 

Ska försöka höja mig i de praktiska ämnena men är verkligen ur-dålig på de ämnena så får se hur det går, haha😅

Kan man få fråga vilket gymnasium det är som har antagningspoängen 330?

elvalina 16 – Fd. Medlem
Postad: 12 maj 2019 15:22

Innan antagningspoängen uppdaterades så hade viktor rydberg 330 på natur natur

learningisfun 458 – Fd. Medlem
Postad: 12 maj 2019 15:27 Redigerad: 12 maj 2019 15:27

Jag håller lite med dig. Personligen tycker jag att gymnasielinjer med endast naturvetenskapliga ämnen ska inte hindra elever som har naturvetenskaplig talang att inte komma in för att de inte är tillräckligt bra på praktiska ämnen.

Jonto 9686 – Moderator
Postad: 12 maj 2019 15:35
learningisfun skrev:

Jag håller lite med dig. Personligen tycker jag att gymnasielinjer med endast naturvetenskapliga ämnen ska inte hindra elever som har naturvetenskaplig talang att inte komma in för att de inte är tillräckligt bra på praktiska ämnen.

Detta är dock inget reellt problem. Naturvetenskaplig linje har normalt sett inte så höga antagningspoäng att man behöver ha bra betyg i alla ämnen. Det h'r verkan vara en väldigt populär skola som har väldigt höga antagningspoäng. Att komma in på naturvetenskaplig linje är inget problem om man vill det och har okej betyg. Däremot kan vissa (framför allt) privata skolor ha höga antagningspoäng på dessa linjer då de tar in väldigt få sökande eller är väldigt populära, då får man kanske räkna med att få läsa naturvetenskaplig linje på en annan skola.

Svara
Close