Öppen kalorimeter
Hej!
Jag har en fråga angående öppna kalorimetrar. Jag undrar vad en öppen kalorimeter är för något och hur man kan mäta densamma. Det jag vet hittills är att öppna kalorimetrar kan vara användbara vid exempelvis laborationer när man gör en reaktion för på så sätt kan man t.ex. mäta temperaturförändringar. Men jag är lite osäker och undrar om någon skulle kunna hjälpa mig så att jag på bästa sätt kan lära mig detta.
All hjälp skulle verkligen uppskattas.
Tack.
En kalorimeter är en apparat som används för att bestämma hur mycket värme som tas upp eller avges vid en kemisk reaktion. Att den är öppen betyder att reaktionerna i den sker vid konstant tryck, vilket innebär att värmet som tas upp motsvarar entalpiändringen.
Motsatsen är en bombkalorimeter där reaktionerna sker i en sluten behållare. Om det då bildas gas vid reaktionen så kommer trycker i behållaren att stiga. Då motsvarar inte längre värmet entalpiändringen utan måste räknas fram på annat sätt.
Teraeagle skrev:En kalorimeter är en apparat som används för att bestämma hur mycket värme som tas upp eller avges vid en kemisk reaktion. Att den är öppen betyder att reaktionerna i den sker vid konstant tryck, vilket innebär att värmet som tas upp motsvarar entalpiändringen.
Motsatsen är en bombkalorimeter där reaktionerna sker i en sluten behållare. Om det då bildas gas vid reaktionen så kommer trycker i behållaren att stiga. Då motsvarar inte längre värmet entalpiändringen utan måste räknas fram på annat sätt.
Men jag har hört att det finns någon sorts teori bakom kalorimeter och det vore intressant att veta vilka teorier det finns bakom en öppen kalorimeter? Jag är lite osäker men jag tror det också finns olika formler för kalorimetrar som kan vara användbara vid laborationer. Vilka formler finns i så fall?
Teraeagle skrev:En kalorimeter är en apparat som används för att bestämma hur mycket värme som tas upp eller avges vid en kemisk reaktion. Att den är öppen betyder att reaktionerna i den sker vid konstant tryck, vilket innebär att värmet som tas upp motsvarar entalpiändringen.
Motsatsen är en bombkalorimeter där reaktionerna sker i en sluten behållare. Om det då bildas gas vid reaktionen så kommer trycker i behållaren att stiga. Då motsvarar inte längre värmet entalpiändringen utan måste räknas fram på annat sätt.
Har hört att det finns öppen och stängd kalorimeter, vad är det som utmärker de och vad är skillnaderna?
abcdefghijklmo skrev:Teraeagle skrev:En kalorimeter är en apparat som används för att bestämma hur mycket värme som tas upp eller avges vid en kemisk reaktion. Att den är öppen betyder att reaktionerna i den sker vid konstant tryck, vilket innebär att värmet som tas upp motsvarar entalpiändringen.
Motsatsen är en bombkalorimeter där reaktionerna sker i en sluten behållare. Om det då bildas gas vid reaktionen så kommer trycker i behållaren att stiga. Då motsvarar inte längre värmet entalpiändringen utan måste räknas fram på annat sätt.
Har hört att det finns öppen och stängd kalorimeter, vad är det som utmärker de och vad är skillnaderna?
Skulle verkligen uppskatta om någon kunde förklara detta för mig så att jag förstår!
Vad ör det för fel på Teraeagles förklaring, som du redan har citerat i dina två inlägg:
Teraeagle skrev:
En kalorimeter är en apparat som används för att bestämma hur mycket värme som tas upp eller avges vid en kemisk reaktion. Att den är öppen betyder att reaktionerna i den sker vid konstant tryck, vilket innebär att värmet som tas upp motsvarar entalpiändringen.Motsatsen är en bombkalorimeter där reaktionerna sker i en sluten behållare. Om det då bildas gas vid reaktionen så kommer trycker i behållaren att stiga. Då motsvarar inte längre värmet entalpiändringen utan måste räknas fram på annat sätt.
Smaragdalena skrev:Vad ör det för fel på Teraeagles förklaring, som du redan har citerat i dina två inlägg:
Teraeagle skrev:
En kalorimeter är en apparat som används för att bestämma hur mycket värme som tas upp eller avges vid en kemisk reaktion. Att den är öppen betyder att reaktionerna i den sker vid konstant tryck, vilket innebär att värmet som tas upp motsvarar entalpiändringen.Motsatsen är en bombkalorimeter där reaktionerna sker i en sluten behållare. Om det då bildas gas vid reaktionen så kommer trycker i behållaren att stiga. Då motsvarar inte längre värmet entalpiändringen utan måste räknas fram på annat sätt.
Jag undrar vad skillnaden mellan öppen och stängd kalorimeter är och vad som skiljer dem åt?
Som Teraeagle har skrivit, en öppen kalorimeter är just öppen, d v s trycket är detsamma som atmosfärstrycket. Då är entalpiändringen lika stor som det upptagna värmet. En stängd kalorimeter, även kallad bombkalorimeter, har en konstant volym, så där ändras trycket när reaktionen sker (om antalet mol gas ämdras). Då är inte entalpiändringen lika med tillförd värmemeängd, men det går att räkna ut den.
Är atmosfärstrycket, trycket som finns i omgivningen och vad menar du med att entalpiförändringen är lika stor som det upptagna värmet?
Ja, atmosfärstrycket är det omgivande trycket.
Jag är inte säker på vad det är du menar, har du nytta av det här?