Oljadroppe
Jag stör mig av den här frågan
Ska man inte tänka att den elektriska kraften - gravitationskraften blir resulterande kraften. Om man skriver det i miniräknaren då får man ett negativ tal vilket implicerar att den positiv laddade laddningen kommer att gå ner
Energiresonemang är nog att föredra här. Du bör direkt veta att plusladdningen kommer röra sig i fältriktningen.
mrpotatohead skrev:Energiresonemang är nog att föredra här. Du bör direkt veta att plusladdningen kommer röra sig i fältriktningen.
Men det är väl ju inte rimligt? Om gravitationskraften är större än den elektriska kraften. Hur ska den då accelera uppåt
Hur stor är den elektriska kraften?
Laguna skrev:Hur stor är den elektriska kraften?
Det är väl ju elektriska kraftfältstyrkan * elementarladdning * 3. Det blir runt Fe = 9,6 * 10-13 N
medans Fg blir 3,9 * 10-12 N
Bilden är suddig. Vad är det för tiopotens på droppens massa?
Laguna skrev:Bilden är suddig. Vad är det för tiopotens på droppens massa?
-13
Då håller jag med om att uppgiften är konstig. Det står inte att vi ser uppställningen från sidan, det kan lika gärna vara uppifrån, men även då har tyngdkraften ett icke försumbart inflytande. Jag tror de helt enkelt inte har tänkt på tyngdkraften.
Det kan vara på en annan planet också, eller i rymden (men visst antar man att det är på jorden om inget annat sägs).
Tänkte jag också. Det är sällan de vill att man ska räkna med Fg i sådana här uppgifter.
mrpotatohead skrev:Tänkte jag också. Det är sällan de vill att man ska räkna med Fg i sådana här uppgifter.
Tycker du? Det första jag kom att tänka på är Millikens experiment, där man använde svävande oljedroppar för att bestämma storleken för elementarladdningen.
De fysikböcker på gymnasienivå jag stött på ritas ofta en liknande bild upp med ett homogent fält. Då tycker jag det är väldigt sällan Fg ska vara med, men kan absolut ha fel. Ibland kan de komma undan med att vara ospecifika genom att göra Fg väldigt liten, och således försumbar.
Så ska jag ignorera gravitationskraften, eller inte i likadana uppgifter framöver?
Uppgifterna borde vara så tydligt skrivna att man kan veta om man skall försumma gravitationen eller inte. I den här uppgiften måste du räkna ut mg, så att du kan se om man kan försumma tyngdkraften eller inte. Det faktum att man har angivit droppens massa KAN vara att tecken på att man skall räkna ut mg, men det kan också vara så att man ger onödig info (sådant händer ju).
Man behöver ju massan för att räkna ut accelerationen.
Smaragdalena skrev:Det första jag kom att tänka på är Millikens experiment, där man använde svävande oljedroppar för att bestämma storleken för elementarladdningen.
Ja, och i det experimentet spelar luftmotståndet (luftens viskositet) en avgörande roll.
Om detta är i luft eller i dålig vakuum kommer det att påverka resultatet väldigt mycket. Då blir det en konstant hastighet. Dålig uppgift.