Olika tabeller om vattenånga som är väldigt liknande
Hej, i min bok finns tre tabeller vid namn: "Properties of saturated steam: temperature table" och "Properties of saturated steam: pressure table" och "Properties of superheated steam" de följer här (visar inte hela):
Jag har följande frågor:
- Tabell 5 och 6 är alltså exakt samma, de ger värden (V, U, H) för saturated steam vilket är (ren) ånga exakt vid temperaturen där den förångas (som beror på trycket och är inte alltid 100c, alltså kokpunkt)?
- Den tredje är om ånga som har högre temp än dess kokpunkt? Här visas samma storheter V, U och H.
- Vad är den här trappan som går igenom tabell 7? Vår lärare så att till vänster om den så är inte ångan "superheated"?
- Jag ser att sen specifika volymen V till vänster om trappan plötsligt blir väldigt liten jämfört med till värdet till höger om trappan. Är det för att det är under kokpunkten och det enda som sker är vanlig avdunstning vilket ger väldigt lite ånga?
- Varför finns inga värden för V vid noll tryck?
Du får nog fråga din lärare vad trappstegen ska symbolisera. Jag stör mig på att man ofta försöker trycka in så mycket information i tabeller och figurer att de blir väldigt svårtolkade...
I övrigt verkar du ha resonerat rätt. Anledningen till att man inte har något värde för ett perfekt vakuum är att man oftast designar ångtabeller med vattens trippelpunkt som referenspunkt. Därför står det också ”zero” som värde för vattens entalpi vid 0,01 grader. Alla entalpier är beräknade som skillnader gentemot vattens entalpi vid 0,01 grader. Tabellen är alltså inte arrangerad så att den ska börja vid trycket 0 utan den ska börja vid vattens trippelpunkt.