4 svar
122 visningar
Platina 157
Postad: 4 mar 2023 22:39

olika områden, fett

Hej!

Jag läste i boken att växelvarma djur som exempelvis fisk har omättat fett. Omättat fett är viktigt för att deras fett i ska stelna (detta kan i sin tur försvåra koppsörelser). Men borde inte andelen variera beroende på var fisken lever (alltså om den lever i ett kallt eller varm område). Ex. Om en fisk lever i ett kallt klimat så borde väl andelen omättate fettsyror vara större, detta för att fettet ha lägre smältpunkt (detta för att fisken inte ska stelna vid en låg tempratur) Medans fiskar som lever i varmare klimat borde ha en mindre andel omättat fett. Stämmer detta?

Tack på förhand

Teraeagle 20885 – Moderator
Postad: 5 mar 2023 00:54

Spontant skulle jag säga nej, men har ingen fakta att backa upp det med. Fiskar är växelvarma och även i de varmaste haven är temperaturen betydligt lägre än kroppstemperaturen hos jämnvarma djur (som har en större andel mättat fett).

Platina 157
Postad: 5 mar 2023 11:19

Okej, men skulle man kunna anta att fiskar som lever i kallare klimat innehåller mer fett än fiskar som lever i varmare klimat? Detta eftersom de behöver mer isolering och värme mot kylan jämfört med fisk som lever i varma hav.

Teraeagle 20885 – Moderator
Postad: 5 mar 2023 11:36 Redigerad: 5 mar 2023 11:37

Det tror jag inte heller på. I de kallaste vattnen i Sverige finns lax och röding (feta fiskar) men även abborre och gädda (magra fiskar).

mag1 9417
Postad: 5 mar 2023 19:58

Det är inte en direkt koppling mellan fetthalt och kyla. Men generellt så behöver fiskar som lever i kallare miljöer en högre andel av (fler)omättade fettsyror i sina cellmembran, jämfört med fiskar som lever i varmare klimat. Precis som organismer generellt behöver fiskar ha lagom styva cellmembran för att cellerna skall fungera optimalt.

Cellernas membran kan nästan betraktas som en trögflytande vätska, bestående av fosfolipider, proteiner och hos vissa organismer kolesterol och liknande ämnen. Om membranen blir mindre flytande (lite för hårda) påverkar det cellen negativt, och om de blir för mjuka/flytande blir påverkan också negativ.

Ett sätt att öka styvheten i cellmembranen (t.ex. för organismer som lever vid varmare temperaturer) är att minska andelen (fler)omättade fettsyror, och då få en högre andel mättade fettsyror, samt att öka andelen kolesterol i membranen.

Och tvärt om för att minska styvheten i membranen (för organismer som lever vid kallare temperaturer) är att öka andelen (fler)omättade fettsyror, och minska koncentrationen av kolesterol. Detta ger tillsammans "mjukare" membran, som vid lägre temperaturer blir lagom hårda (då den lägre temperaturen får membran generellt att bli stelare, d.v.s. de omättade fettsyrorna kompenserar för den ökning i membranstelhet som en lägre temperatur ger).

Svara
Close