oktettregeln vs 18-elektronregeln
Hej, jag har alltid haft lite svårt att förstå orbitaler generellt så jag vet inte riktigt hur jag ska besvara följande fråga:
"Det är ovanligt att hitta p-block-material (både organiska och oorganiska) som inte följer oktett-regeln men det är däremot ganska vanligt att hitta d-block-material som inte följer 18-elektron-reglerna. Varför är 18-elektron-reglerna flexibla men inte oktett-regeln? Diskutera i detalj orbitalerna som är involverade i bindningen."
Jag vore väldigt tacksam om någon har möjlighet att förklara detta, har försökt googla en hel del men vet inte riktigt vad de är ute efter (finns inget facit).
Håller med om att det är en svår fråga och jag undrar om man verkligen vet varför det är så. Man har konstaterat experimentellt att det är så, helt enkelt. Däremot är det ganska lätt att inse varför ämnena i de två första perioderna så slaviskt följer oktettregeln. Dessa ämnen har bara tillgång till 1s och 1p respektive 2s och 2p i sina valensskal, vilket gör att dessa rymmer 2+6=8 elektroner. Ytterligare elektroner måste läggas i d-orbitaler och de d-orbitaler med lägst energi är 3d. Men dessa har ändå mycket högre energi än 2s och 2p, så det är inte energimässigt gynnsamt att använda dessa för kemisk bindning. Då skulle bindningarna bli energirika och därmed svaga, vilket skulle få eventuella föreningar med dessa bindningar att sönderfalla.
För tyngre grundämnen är energinivåerna hos orbitalerna betydligt mer komplicerade och antalet valenselektroner beror också på i vilken miljö ämnena befinner sig. Men 1s och 1p samt 2s och 2p har så väldigt låg energi att det i stort sett alltid ger lägre energi att använda dessa orbitaler för bindning.