3 svar
369 visningar
Salsadansssar behöver inte mer hjälp
Salsadansssar 206 – Fd. Medlem
Postad: 3 dec 2018 21:29

Ökar eller minskar glycerol i temperatur när den avdunstar?

Ja som frågan lyder är jag kluven.

Jag vet att glycerol   innehåller många atomer  och därför har stor dispersionskraft viller gör att den håller hårt i sina bindningar  så att när den utsätts för energi ska temperaturen sjunka sakta. Är detta ett rätt påstående eller bör temperaturen öka och om den ökar vad beror det på? 

Det stämmer att temperaturen sjunker, men inte av anledningen som du tar upp. Det finns åtminstone två sätt att beskriva vad som sker:

Synsätt 1: Det krävs energi motsvarande ångbildningsvärmet för att få glycerol att övergå från flytande till gasfas. Denna energi tas från vätskan och det får dess temperatur att sjunka.

Synsätt 2: Vid avdunstning är det de molekyler med högst energi som lyckas frigöra sig från bindningarna till närliggande molekyler. Om man hela tiden avlägsnar molekyler med hög energi har man bara kvar de med lägre energi. Kom ihåg att temperaturen bara är ett mått på partiklarnas rörelse(energier). Alltså kommer även temperaturen att sjunka när molekyler med hög energi avlägsnas.

Rent praktiskt kanske du har märkt att det blir väldigt kallt på huden ifall man lyckas spilla lite etanol eller aceton på den.

Salsadansssar 206 – Fd. Medlem
Postad: 3 dec 2018 21:58

Tack så mycket för svaret, gäller samma anledning när metanol, etanol och 1-propanol avdunstar? Att om de intermolekylära bindningar är starkare kommer ämnet att  långsammare förångas?

Ja, det stämmer.

Svara
Close