Ökar den tillförda effekten?
Hej, har stött på denna uppgift:
Jag löste a, b och c men fick fel svar på d. Tydligen är det omöjligt att veta om den tillförda effekten ökar eller minskar. Varför då? Jag tänker följande: P = U^2 / R. Om R ökar kommer kvoten för P att minska --> P minskar. Varför är det fel?
Vad fick du för svar på a, b och c samt varför? Beskriv i detalj. Jag tror principen om ’gummiankor’ fungerar bra här, alltså om du förklarar a-c för den tysta gummiankan (alltså jag) kommer du att ha förklarat d för dig själv.
En förklaring är att effekten inte kan vara en monoton (växande eller minskande) funktion av resistansen.
Om det variabla motståndets resistans är 0 så är effekten 0 W.
Om variabla motståndets resistans är oändligt stort så är effekten också 0 eftersom ingen ström genom det.
Effekten måste därför vara en funktion som har formen ∩ eftersom den börjar på 0 W och slutar på 0 W om vi lägger resistansen på x axeln.
Hurivida effekten ökar eller minskar beror på vad det variabla motståndets resistans är när vi börjar öka resistansen. Om vi började på 0 ohm så ökar effekten. Men om vi börjar med säg 10kohm och m1 m2 har låg resistans så kommer en ökning i resistans sannolikt att minska effekten.
Vi kan även bruteforca oss fram till effektkurvan genom att ställa upp en ekvation.
Jag tänker följande: P = U^2 / R. Om R ökar kommer kvoten för P att minska --> P minskar. Varför är det fel?
Samtidigt som R ökar, så kommer även spänningen U som ligger över R att öka. Beroende på hur snabbt U ökar när R ökar, så kommer P antingen att öka eller minska.