Ökad ström ger lägre spänning och högre resistans
Är det så att spänningen minskar och resistansen ökar då strömmen ökar. Trots att man brukar säga att minskad resistans och ökad spänning ger högre ström?
Tack på förhand
Spänningen är så att säga grunden. Resistansen är det du ansluter till spänningen. Strömmen avgörs av hur stor resistansen är på det du kopplat in.
Det brukar vara spänningen som man vet från början, precis som ConnyN skriver.
Men om resistansen ändras ändras väl allt i kretsen?
tack på förhand
U = R*I
Sedan kan man godtyckligt ändra två av dom tre och beräkna den tredje.
okej men om resistansen ändras (exempelvis minskar) då kommer ju strömmen öka och följaktligen spänningen minska, medan om resistansen ökar minskar strömmen och spänningen ökar? Men om exempelvis strömmen ökar då kan antingen spänningen ha ökat eller resistansen minskat?
Tack på förhand
Det beror på vilken spänning du menar.
om du ändrar resistansen på ett motstånd kommer strömmen genom det att ändras och beroende på hur kretsen i övrigt ser ut kan spänningsfallet över motståndet ändras.
Men om du bara har en ideal spänningskälla och ett motstånd i kretsen så ändras aldrig spänningen när resistansen ändras, bara strömmen.
Samma sak om du ändrar spänningen så ändras strömmen men resistansen är konstant.
Om du däremot har säg 4 motstånd i serie, fortfarande en ideal spänningskälla och ändrar ett av motståndens värde så ändras strömmen och därmed spänninsfallet över vardera motstånden, men totala spänningen är konstant.