Offeranod
Om jag fattat pank-regeln rätt, så är anod pluspol=tar emot e- , och katod minulpol=ger bort e-. Så varför säger man då offeranod, för den ger väl e- till sitt ädlare sällskap? (eller kanske till omgivningen? Gör det ngn skillnad?) Var tänker jag fel?
Ja, offeranoden ger bort elektroner, men det viktiga är åt vilket håll elektronerna går. Det är kanske det du tänker på när du skriver omgivningen?
Om du tänker dig en offeranod i form av zink på ett fartygsskrov av järn, så går elektronerna från zink till järn genom metallerna. De går alltså aldrig ut i havsvattnet, utan i "motsatt riktning"!
Om du sedan tänker dig en anod i en elektrolys (till exempel av havsvatten), så är den positivt laddad, vilket betyder att elektroner går till den och "upp i" den.
Det är för att elektroderna går åt samma håll som det är en anod i båda fallen!
[Inlägget gick inte att återskapa]
PANK är bara en minnesregel för att komma ihåg laddningen hos elektroderna vid elektrolys. Den korrekta definitionen av en anod är elektroden där en oxidation äger rum. På motsvarande sätt är katoden den elektrod där man får en reduktion. I det här fallet är det zink som oxideras och därför fungerar som anod.
Micimacko: Det är inte tillåtet att redigera bort sina inlägg efter att de har besvarats av en annan användare. Se Pluggakutens regler. /Moderator
Regel 1.7
Det är inte tillåtet att ändra eller radera väsentliga delar av sina trådar eller inlägg efter att de har besvarats av andra användare.
Jag började ändra det samtidigt som du svarade, sen hann du skicka först och då såg det jättekonstigt ut och jag kom inte ihåg vad det stod från början