Obegripligt (för mig) labbresultat
Hej! Jag har haft en laboration som handlat om formeln för Newtons andra lag F = ma.
Uppgiften var att räkna ut accelerationen på flera leksakslok (olika massa) kopplade till ett snöre med en vikt hängandes över en bordskant. Vikten byttes ut för varje lok. Varje gång vi mätte accelerationen på ett ännu lättare lok, ökade vi på vikten lika mycket som massskillnaden från det tyngre loket.
Utan att vara för specifik kan jag bara säga att labben gjorde jag med hjälp av ett datorprogram.
När jag hade mätt acceleration för varje behandling (dvs lok + vikt) skulle jag plotta värdena i en graf med F som y-axel och a som x-axel. F i detta fall är viktens drivkraft på loket.
Kan detta bli en linjär funktion? Vi har ju två variabler; vi ändrade ständigt på m och vi ändrade ständigt på a. Så liksom vad skulle riktningskoefficienten betyda här? Jag tänker att riktningskoefficienten borde vara (F1 - F2)/(a1 - a2) = m men eftersom m inte var konstant vet jag inte hur jag ska tolka värdet jag får då. Genomsnittlig massa? Jag är helt enkelt förvirrad och uppskattar om någon kan lära mig något nytt om funktioner, vill verkligen förstå matematiken det hela :)
Bra tänkt! Du är nära svaret. Riktningskoefficienten är konstant och den har enheten kg, precis som du skriver. Vilken massa är det som accelererar? Jo det är ju lok+vikt som accelererar och den summan var ju konstant om jag förstod din beskrivning rätt. Beräkna riktningskoefficienten från din graf och jämför med verkligheten. Ser det rimligt ut?