Nyfiken - det borde höra till fysik
En nyfiken fråga.
Varför spricker magneterna?
Jag har neodymium magneter. De är väldigt starka, med tanke på hur små de är. Jag satte upp ett skynke på en spik och två magneter på andra sidan av skynkets tyg. Till min stora förvåning spricker magneterna om jag sätter upp två av dem på ena sidan spiken. Om jag använder en magnet spricker den däremot inte, (tillsynes helt intakt).
Magneterna har ett hål i mitten, de ser ut som en liten "donut". När jag fäst dem skynke, spik, magnet har hålet i mitten på magneten fäst "runt om" spikens huvud.
Vad skulle det kunna bero på att den yttre magneten spricker så otroligt snabbt om jag fäster två av dem på "anordningen" ena sida?
Materialet av neodymmagneter är Nd2Fe14B och det är rätt sprött.
När två magneter slår med stor kraft mot varandra finns det en risk att de spricker.
Precis som Pieter skriver är de gjorda av ett väldigt sprött material som inte kan absorbera särskilt stora mängder energi.
På grund av utseendet associerar vi ofta felaktigt neodymmagneter med metaller som aluminium och stål vilka är duktila/formbara. Det är snarare jämförbart med en keram så som en kopp är gjord av till exempel.
Ebola skrev:På grund av utseendet associerar vi ofta felaktigt neodymmagneter med metaller som aluminium och stål vilka är duktila/formbara. Det är snarare jämförbart med en keram så som en kopp är gjord av till exempel.
Dessa magneter är också alltid täckta med ett skikt av något annat, ofta nickel eventuellt med lite guld på. Annars oxiderar de i luft, och det gör att materialet flagnar. Det blir nog snart uppenbart hos den spruckna magneten.
Tack för era svar!