Varför olika värden på redoxpar och normalpotential för samma ämne?
Hållaja! Har en fråga ang. normalpotential och redoxpar som jag hoppas någon kan besvara! :) När jag tittar i en tabell för normalpotential där även redoxpar finns med, så ser jag att det finns ämnen som har fler än ett redoxpar. Min fråga är då: hur vet jag vilket av dem som gäller? De har ju olika normalpotentialer också.
Några exempel:
Silver
Oxi: Ag+ Red: Ag V: +0,80
Oxi: Ag^2+ Red: Ag V: +1,40
Järn
Oxi: Fe^2+ + 2é Red: Fe V: -0,45
Oxi: Fe^3+ + é Red: Fe^2+ V: +0,77
Koppar
Oxi: 2Cu^2+ + é Red: Cu+ V: +0,15
Oxi: Cu^2+ + 2é Red: Cu V: +0,34
Jag förstår ju varför ex. den oxiderade formen av järn är Fe^3+ + é resulterar i att den reducerade formen blir Fe^2+. Det jag som sagt inte förstår är hur jag ska veta när vilken ska användas, som ex. när det gäller exemplen av silver. Skulle någon kunna hjälpa mig? :)
Jag förstår inte riktigt din fråga, kan du ställa den tydligare så ska jag försöka att hjälpa till!
Ja men absolut! Jag höll på med en fråga som var följande: "En galvanisk cell består av ett zinkbleck i en zinknitratlösning och ett silverbleck i silvernitratlösning, förbundna med varandra på ett lämpligt sätt. Skriv cellschema, reaktion vid plus- och minuspolen, samt cellreaktion för cellen"
Svaret är:
Zn(s) | Zn2+(aq) || Ag+(aq) | Ag(s) +
minuspol: Zn(s) → Zn2+ + 2e–
pluspol: 2Ag+ + 2e– → 2Ag(s)
cellreaktion: Zn(s) + 2Ag+ → Zn2+ + 2Ag(s)
När jag då kollar i en tabell så ser jag att redoxparet för silver kan vara både
Hur vet jag liksom att det är redoxparet Ag+/ Ag, och inte Ag^2+/Ag som ska användas? För visst är detta även en tabell över redoxpar? Ursäkta om det är lite rörigt.
Du borde ha lärt dig att silverjoner nästan alltid har laddningen +1, om det är annorlunda i något visst fall kan man lita åå att det står angivet i uppgiften.
Ah okej, då är jag med! Tack!