normalfördelning
Hejsan!
Jag har ställt mig själv några frågor angående normalfördelning som lyder:
1. Vad är normalfördelnings egenskaper?
2. När är normalfördelning lämpligt ?
3. Vilka för- och nackdelar finns det med normalfördelning?
Jag vill besvara dessa frågor eftersom jag vill känna mig bekväm med området.
Jag har redan börjat med att besvara frågorna.
1. I en normalfördelning ska observationer helst ligga nära medelvärdet. Man använder när det finns ''extrema fall'' t.ex. medellängden för flickor i årskurs 9 är 160 cm. Ettextremt fall är att en tjej är 170cm och ett annat är att en annan är 150 cm.
2. Normalfördelning är lämpligast att använda när ''extremfallen'' ändå är ''nära'' medelvärdet. T.ex. vid blodvärde, där extremfallen är egentligen väldigt nära till medelvärdet.
3. En nackdel med normalfördelning är att man måste ha många värden och att de värden man har ska inte vara extrema '' extremfall''. En fördel med normalfördelning är att man kan t.ex. vart 64% av tjejerna längd ligger på.
Jag tycker ditt svar på fråga 2 är lite konstigt. Man väljer inte fördelning efter vad man vill göra med data, utan data har helt enkelt en viss fördelning (eller snarare utgör stickprov ur den fördelningen).
Man kanske inte vet fördelningen, men tycker att normalfördelning verkar vara en god approximation. Eller man vet fördelningen, men den är matematiskt jobbig och normalfördelning är en god approximation.
Jag kanske ska fråga dig vad din fråga betyder. Vad menar du med "lämplig"?
Tack så mycket för din observation!
Jag har alltid trott att det är utifrån vad man vill göra med en data som fördelningen utses.
T.ex. om jag har en viss data för män och en annan för kvinnor och jag ska jämföra datamängden. Vilken metod bör jag använda?
Är normalfördelning en bra metod för att jämföra 2 olika data?