Normalflora
Är normalflora och tarmflora samma sak?
Jag tror att de innebär samma sak - båda är mikrober.
Men med skillnaden att tarmflora är just specifikt de bakterier i tarmen och normalflora kan finnas på hud, mun och andra ställen.
Någon mer kunnig får bekräfta!
naturnatur1 skrev:Jag tror att de innebär samma sak - båda är mikrober.
Men med skillnaden att tarmflora är just specifikt de bakterier i tarmen och normalflora kan finnas på hud, mun och andra ställen.
Någon mer kunnig får bekräfta!
Din beskrivning stämmer. Tarmfloran är dock alla bakterier i tarmen, så den kan involvera "mindre normala bakterier", t.ex. efter att man ätit andra bakterier, eller "matat" endast vissa bakterier med just deras favoritmat och dessa bakterier då börjat bli fler till antalet och mer dominanta (med t.ex. diarré som konsekvens). Men efter ett tag balanseras tarmfloran till det som man brukar ha, motsvarande normalfloran.
Normalfloran kan även vara tarmfloran de flesta men inte alla har, d.v.s. det är de "normala" bakterierna i tarmen, om du betraktar en population (men denna skiljer sig mellan populationer).
Ofta används de båda begreppen för att beskriva samma sak.
Tillägg: 4 okt 2023 18:18
En sak till jag, det finns så klart även andra mikroorganismer i tarmen, så inte bara bakterier utan andra en och flercelliga organismer, som arkéer, svampar, flercelliga parasiter, och virus - och dessa kan räknas till både tarm- och normalflora beroende på sammanhanget (och organismen/viruset så klart).
Tack!
Vad menar du med normala bakterier och vad gör de normala bakterierna?
Jag skulle gissa att de skyddar immunförsvaret
naturarecheck skrev:Tack!
Vad menar du med normala bakterier
Med "normala bakterier" menar jag de bakterier som det är normalt att hitta i människors tarmflora.
och vad gör de normala bakterierna?
Jag skulle gissa att de skyddar immunförsvaret
Massvis med saker gör mikroorganismerna i vårt tarmsystem. Först och främst överlever de och delar sig, vilket kan beskrivas som deras drivkraft.
Och för att vi skall lägga resurser på att konstant mata, skydda och bära omkring dessa organismer måste de väl göra nytta för oss?
De påverkar immunförsvaret. Men vad mer gör de?
Har du testat att söka lite? Vårdguiden 1177.se har lättillgänglig information om kroppen, så du kan t.ex. söka där.