Newtons tredje lag, svår att förstå
Konceptet i sig är lätt, att en motverkande kraft alltid finns och är lika stor. Men i praktiken tycker jag att det är svårt att föreställa sig hur det funkar?
Om jag puttar en person med exakt samma vikt, den personen faller men inte jag, varför? Är det för att jag är beredd på kraften? Borde jag inte tryckas bakåt exakt lika mycket då? Det känns mer logiskt att om jag tar sats och puttar någon ganska hårt, så kommer jag fortfarande stå ganska stabilt, men den jag puttar på faller omkull. Att min energi från att jag puttar transporteras över till den jag puttar? Om ni förstår? Hur kan då den motsatta kraften mot mig vara lika stor? Borde jag inte falla omkull då också?
Någon som kan förklara lite mer utförligt? Som sagt förstår jag principen med lagen men det verkar ologiskt i många fall, tex det jag nämnde?
I ditt exempel så spelar balans in men annars så gäller Newtons tredje lag även vi kollision. Ex. två getter som stångar varandra påverkas av samma motkraft oavsett vem som tagit mest sats.
Tillägg: 4 sep 2022 19:54
Om getterna är av olika massa så kommer dom enligt Newtons andra lag att reagera olika. Samma kraft dock.
F=m1*a1=m2*a2=F
Liten massa => högre acceleration.