Newtons lag äppelträd
Uppgift a) Tyngdkraften verkar på äpplet, men vad mer? Alltså grenen eller något säkert men hur och varför?
Tacksam för hjälp.
När det är något som hänger i ett snöre brukar den motriktade kraften kallas för "snörkraft". Kanske "grenkraft" kan funka här?
Det är en reaktionskraft som uppstår då tyngdkraften försöker dra äpplet nedåt. Det finns kemiska bindningar mellan äpplet och grenen som gör att äpplet inte rör sig nedåt. Enkelt uttryckt kan du kan se det som en typ av elektrostatisk kraft, d.v.s. den typ av kraft som uppstår om du försöker separera något positivt laddat från något negativt laddat.
Teraeagle skrev:När det är något som hänger i ett snöre brukar den motriktade kraften kallas för "snörkraft". Kanske "grenkraft" kan funka här?
Det är en reaktionskraft som uppstår då tyngdkraften försöker dra äpplet nedåt. Det finns kemiska bindningar mellan äpplet och grenen som gör att äpplet inte rör sig nedåt. Enkelt uttryckt kan du kan se det som en typ av elektrostatisk kraft, d.v.s. den typ av kraft som uppstår om du försöker separera något positivt laddat från något negativt laddat.
Lite överkurs blir det tror jag, bra att veta ändå.
Facit säger: Kraft från grenen + tyngdkraft och sedan när de förklarar på vilket eller vilka föremål som verkar motkrafterna så skriver dom: Motkrafterna verkar på grenen, respektive jorden.
Jag är med på att tyngdkraften verkar på äpplet och sedan någon typ av kraft från grenen som håller upp äpplet eller man kanske kan kalla det för en normalkraft?
Men sedan så är jag inte med på det med motkrafter?
Vad betyder det? Motkrafter?
Om du lutar dig mot en vägg trycker du med en kraft, men väggen trycker med en lika stor kraft mot dig. Det kallas för motkraft (ett annat namn är reaktionskraft). Tyngdkraften vill dra äpplet mot jorden, men äpplet drar i jorden med en lika stor kraft. Detta kallas för "Newtons tredje lag".
Teraeagle skrev:Om du lutar dig mot en vägg trycker du med en kraft, men väggen trycker med en lika stor kraft mot dig. Det kallas för motkraft (ett annat namn är reaktionskraft). Tyngdkraften vill dra äpplet mot jorden, men äpplet drar i jorden med en lika stor kraft. Detta kallas för "Newtons tredje lag".
Okej nu kanske jag förstår lite mer.
Jorden drar i äpplet och äpplet drar i jorden, hmm. Men när grenen lossnar då, då drar ju fortfarande äpplet jorden mot sig och jorden äpplet mot sig. Varför står inte bara äpplet stilla då som som ett svävande äpple?
Det gör den också - ur "äpplets perspektiv". Om du var ett äpple och tog bort omgivningen skulle du uppleva det som att du svävade. Det är samma princip som gäller på rymdstationen där man ibland ser hur astronauter svävar runt i tyngdlöshet. De är ju ganska nära jorden, så de är definitivt inte tyngdlösa. De faller hela tiden mot jorden men rymdbasen faller lika fort. Då upplever man det som tyngdlöshet. Man kan även åka på speciella flygturer där planet störtdyker några sekunder så att tyngdlöshet uppstår. Samma princip.
Teraeagle skrev:Det gör den också - ur "äpplets perspektiv". Om du var ett äpple och tog bort omgivningen skulle du uppleva det som att du svävade. Det är samma princip som gäller på rymdstationen där man ibland ser hur astronauter svävar runt i tyngdlöshet. De är ju ganska nära jorden, så de är definitivt inte tyngdlösa. De faller hela tiden mot jorden men rymdbasen faller lika fort. Då upplever man det som tyngdlöshet. Man kan ävenåka på speciella flyturer där planet stördyker några sekunder så att tyngdlöshet uppstår. Samma princip.
Nej, nu hänger jag inte med.
Äpplet svävar inte då den rör sig mot marken om grenen försvinner.
Det är möjligt att jag missförstod din fråga. Det är klart att äpplet kolliderar med jorden ifall man testar att bryta av grenen. Anledningen är att grenen färdas nedåt lika snabbt som äpplet. Tyngdkraften verkar ju på grenen också, men det finns ingen kraft som verkar uppåt och kan motverka tyngdkraften. Alltså faller grenen nedåt.
Teraeagle skrev:Det är möjligt att jag missförstod din fråga. Det är klart att äpplet kolliderar med jorden ifall man testar att bryta av grenen. Anledningen är att grenen färdas nedåt lika snabbt som äpplet. Tyngdkraften verkar ju på grenen också, men det finns ingen kraft som verkar uppåt och kan motverka tyngdkraften. Alltså faller grenen nedåt.
Jaha, okej. Grenen motverkar alltså tyngdkraften med exakt lika stor kraft som tyngdkraften. Därför är äpplet stilla, ja okej.
Men hur är det med jorden och månen? Varför faller inte månen mot jorden? Jordens gravitationskraft är väl större än månens?
Månen faller faktiskt mot jorden. Det är cirkulationsrörelsen som gör att den aldrig ”träffar” jorden. I princip bygger det på att accelerationen hela tiden byter riktning, så det ökar inte hastigheten hos månen men får hastigheten att byta riktning. Rätt svårt att förklara men det brukar finnas bra illustrationer/gif-bilder på detta. Kanske youtube?
Teraeagle skrev:Månen faller faktiskt mot jorden. Det är cirkulationsrörelsen som gör att den aldrig ”träffar” jorden. I princip bygger det på att accelerationen hela tiden byter riktning, så det ökar inte hastigheten hos månen men får hastigheten att byta riktning. Rätt svårt att förklara men det brukar finnas bra illustrationer/gif-bilder på detta. Kanske youtube?
Hur ska jag förstå detta bättre: "Motkrafterna verkar på jorden, respektive grenen".
Vad menar de egentligen?
EDIT: Är det samma som normalkraft?
Wikipedia:
Normalkraften är den vinkelräta komposanten av den kontaktkraft som hindrar ett objekt att tränga igenom en yta.
Så motkraften kallas normalkraft om äpplet ligger på en vågrät yta. Man måste kalla det något annat om äpplet hänger i en gren. Om äpplet ligger på en sluttande yta är normalkraften och motkraften inte lika, varken till riktning eller belopp, men man kan räkna ut den ena om man vet det andra plus vinkeln.