1 svar
87 visningar
Skogsviol behöver inte mer hjälp
Skogsviol 3
Postad: 28 mar 10:22 Redigerad: 28 mar 10:23

Neutralisationsreaktion H₃O⁺(aq) + Ac⁻(aq) + Na⁺(aq) + OH ⁻(aq)?

Tjingeling!

 

Jag har först haft 2 uppgifter där jag först skulle blanda en bas i ett glas med vatten och sedan en syra i ett annat glas med vatten.

Valde då ättiksyra, CH₃COOH och natriumhydroxid, NaOH. Efter att ha blandat dessa lösningar ska man sedan hälla i vardera glas tillsammans, blanda om igen och därefter förklara vilken reaktion som sker med en formel. 

Här jag blir lite vilse.  Hade det varit i sina ursprungslägen, alltså HAc + NaOH vill jag ju tro att det bara blir

HAc(aq) + NaOH(aq) --> NaAc(aq) + H20

Men det blir ju konstigt redan här för mig, för jag behöver ha dom i "(aq) form" men om jag har blandat dessa innan i vatten borde jag inte ha H₃O⁺(aq) + Ac⁻(aq) från ättiksyran och Na⁺(aq) + OH ⁻(aq) från natriumhydroxiden? alltså att min blandning senare blir

H₃O⁺(aq) + Ac⁻(aq) + Na⁺(aq) + OH ⁻(aq) --> ? 

Är detta då samma sak som HAc(aq) + NaOH(aq) --> NaAc(aq) + H20 

Tack på förhand!

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 28 mar 10:40 Redigerad: 28 mar 10:42

Egentligen är en kombination av dina alternativ det rätta svaret. Natriumhydroxid är ett salt, så det är i löst form uppdelat i Na+(aq) och OH-(aq). Det är bara de sistnämnda som fungerar som bas, dvs natriumjonerna deltar inte här.

Ättiksyra är en svag syra, vilket innebär att den nästan helt befinner sig i sin syraform HAc(aq) i lösning. Jämför detta med en stark syra som t.ex. salpetersyra HNO3, som istället är så gott som helt uppdelad i H3O+(aq) och NO3-(aq) i vatten.

Den mest sannolika reaktionen är alltså mellan HAc(aq) och OH-(aq) då dessa är de dominerande syra- och basformerna i lösningen. Det skulle man skriva som HAc(aq) + OH-(aq) --> Ac-(aq) + H2O(l).


Det var det "formella" svaret. Nu är det så att man ofta slarvar när man skriver och då skulle jag säga att HAc(aq) + NaOH(aq) --> NaAc(aq) + H2O(l) i praktiken är ett minst lika vanligt, om inte ännu vanligare skrivsätt. Den formeln beskriver inte lika tydligt vad som sker "stegvis", utan visar mer vad som gick in och vad som gick ut. Man har ju t.ex. inga "NaAc"-molekyler i lösningen, vilket skrivsättet NaAc(aq) formellt sett innebär, utan det visar här snarare att saltet natriumacetat är löst i vatten. Detta skrivsätt är också väldigt vanligt, man kan lätt hitta vetenskapliga artiklar och andra verk på "hög nivå" där detta skrivsätt förekommer.

Svara
Close