Neutralisations
Jag undrar varför neutralisation är viktigt i vardagen, och när man behöver använda det?
jag vet vad neutralisation är( det är när en syra o en bas blandas blir lösning neutraliserad)
Hur långt har du kommit i dina funderingar? När sker neutralisation i vardagen?
mag1 skrev:Hur långt har du kommit i dina funderingar? När sker neutralisation i vardagen?
jag undrar om varför det är viktigt för vardagen?
Vilka situationer kan du tänka dig att neutralisation sker? Om du börjar i den änden så kan det bli enklare att koppla ett exempel till något viktigt i vardagen.
mag1 skrev:Vilka situationer kan du tänka dig att neutralisation sker? Om du börjar i den änden så kan det bli enklare att koppla ett exempel till något viktigt i vardagen.
Vi behöver neutralisation i blodet
Katnisshope skrev:mag1 skrev:Vilka situationer kan du tänka dig att neutralisation sker? Om du börjar i den änden så kan det bli enklare att koppla ett exempel till något viktigt i vardagen.
Vi behöver neutralisation i blodet
Kan du ge ex på när vi behöver också snälllllla
Ja kroppen är ett bra exempel, där pH skall vara nära neutralt (t.ex. 7,4 i blodet), så blir det surare behöver pH justeras tillbaka igen.
Ett exempel som vi nog alla har upplevt är när vi kräks. Då kommer innehållet i magsäcken upp, och det är (förutom totalt oaptitligt) surt. I magsäcken bildas massvis med syra, som hjälper till att bryta ner maten (och ta död på bl.a. en hel del bakterier och annat som vi inte vill ha ner i magen och tarmarna). Men syran är inte något som våra celler gillar (cellerna i magsäcken klarar av syran, men resten av våra celler gillar inte syra), så då behöver den sura vätskan neutraliseras för att kunna fortsätta genom tarmarna där vi tar upp näringen. Och neutralisering av den sura vätskan i magsäcken sker i samband med att vätskan släpps ut till tarmarna, genom att basisk vätska tillsätts ifrån bukspottskörteln.
mag1 skrev:Ja kroppen är ett bra exempel, där pH skall vara nära neutralt (t.ex. 7,4 i blodet), så blir det surare behöver pH justeras tillbaka igen.
Ett exempel som vi nog alla har upplevt är när vi kräks. Då kommer innehållet i magsäcken upp, och det är (förutom totalt oaptitligt) surt. I magsäcken bildas massvis med syra, som hjälper till att bryta ner maten (och ta död på bl.a. en hel del bakterier och annat som vi inte vill ha ner i magen och tarmarna). Men syran är inte något som våra celler gillar (cellerna i magsäcken klarar av syran, men resten av våra celler gillar inte syra), så då behöver den sura vätskan neutraliseras för att kunna fortsätta genom tarmarna där vi tar upp näringen. Och neutralisering av den sura vätskan i magsäcken sker i samband med att vätskan släpps ut till tarmarna, genom att basisk vätska tillsätts ifrån bukspottskörteln.
Tack