neutralisation och ekvivalenspunkt
Definitionen av en neutral lösning är väl när det finns lika många OH- som H3O+? Är en lösning neutral i ekvivalenspunkten? I ekvivalenspunkten är det lika mycket mol bas som syra står det i min lärobok. Men om ena är stark och andra är svag blir ju antalet OH- och H3O+ inte lika många?
Jag förstår inte riktigt det här med ekvivalenspunkt och hur pH 7 inte kan vara neutralt.
ah49203 skrev:Definitionen av en neutral lösning är väl när det finns lika många OH- som H3O+?
Ja, det stämmer.
Är en lösning neutral i ekvivalenspunkten?
Bra om det är en stark bas och en stark syra.
I ekvivalenspunkten är det lika mycket mol bas som syra står det i min lärobok. Men om ena är stark och andra är svag blir ju antalet OH- och H3O+ inte lika många?
Helt korrekt.
Jag förstår inte riktigt det här med ekvivalenspunkt och hur pH 7 inte kan vara neutralt.
Om man har ett salt av en svag syra och en stark bas, t ex NaAc, så kommer acetatjonerna att protolyseras, så det bildas ättiksyra och hydroxidjoner, d v s om man löser upp NaAc i vatten så blir det en basisk lösning. På motsvarande sätt ger NH4Cl en sur lösning. Om man titrerar ättiksyra med NaOH, eller om man titrerar ammoniak med HCl, så blir lösningarna precis likadana som om man hade löst upp natriumacetat respektive ammoniumklorid (salmiak) i vatten.
Om pH = 7 så är lösningen neutral, om det är vid rumstemperatur - däremot är pH olika i neutrala lösningar vid olika temperatur.
Tack för svar. Vet dock inte om jag förstått rätt.
I ekvivalenspunkten är det lika mycket mol bas som syra står det i min lärobok.
När det står detta, syftar man på basen, i ditt exempel NH4+, eller syftar man på antalet OH-? Eller är det relevant?
Hur kan en lösning vara neutral när pH inte är 7 om den samtidigt innehåller lika många OH- som H3O+? Det går liksom inte ihop i mitt huvud. [OH-] och [H3O+] måste ju vara samma om den ska vara neutral, då blir väl pH automatiskt 7?
Eller behöver [OH-] och [H3O+] inte vara lika vid neutralisation? Eller såhär: är lösningen neutral vid ekvivalenspunkten? Om den inte är det, är en ekvivalenspunkt? Jag förstår ingenting
ah49203 skrev:Tack för svar. Vet dock inte om jag förstått rätt.
Hur kan en lösning vara neutral när pH inte är 7 om den samtidigt innehåller lika många OH- som H3O+? Det går liksom inte ihop i mitt huvud. [OH-] och [H3O+] måste ju vara samma om den ska vara neutral, då blir väl pH automatiskt 7?
Om temperaturen är högre än rumstemperatur så skakar fler vattenmolekyler sönder till oxoniumjoner och hydroxidjoner. Det bildas alltid lika många av varje, om lösningen är neutral, men det är bara vid rumstemperatur som [H3O+][OH-] = 10-14.
Eller behöver [OH-] och [H3O+] inte vara lika vid neutralisation?
Nej, bara om det är en stark bas och en stark syra osm har titrerats. Om det är stark bas + svag syra blir det en basisk lösning, om det är stark syra + svag bas blir det en sur lösning, om det är en svag syra och en svag bas kan det bli en sur, basisk eller neutral lösning beroende på vilka ämnen det handlar om.
Eller såhär: är lösningen neutral vid ekvivalenspunkten? Om den inte är det, är en ekvivalenspunkt? Jag förstår ingenting
Se ovan.
Okej så neutralisation innebär att syran och basen tar ut varandra, men pH kan variera?
Ja. Lite lurigt att det heter neutralisation fastän det inte alltid blir neutralt.
Då förstår jag. Tack!