2 svar
66 visningar
sund20 268
Postad: 11 okt 2024 14:54

Neurobiologi: Hur fungerar stimulering med elektrod?

Hej! 
Skulle någon vilja förklara hur en stimulering av neuron (eller nerv) med en elektrod fungerar? Vi stimulerade ett neuron med elektroder och varierade amplituden och mätte hur muskelkontraktionen påverkades, och detta ledde inte till starkare kontraktion i muskeln (d.v.s. inte till högre aktionspotentialfrekvens). Detta var motsatt vad jag förväntade mig, därför att en graderad potential av större amplitud leder ju till en högre aktionspotentialfrekvens. Förklaringen vi fick var ju om allt-eller-inget principen, vilket jag förstår - att höja amplituden över tröskelvärdet påverkar inte, antingen avfyras en signal eller inte. Men det jag inte förstår är varför en graderad potential av högre amplitud ger fler aktionspotentialer men inte vid stimulering av elektrod? Har det med tiden att göra? Vid en graderad potential antar jag att det handlar om att högre amplitud gör att potentialen överlever längre, och därmed kan avfyra fler signaler efter refraktionsperioden, men vid stimulering av elektrod så kanske potentialen faktisk bara varar så länge som man sätter duration på? Är detta skillnaden? Och isf, hur fungerar stimuleringen med elektroden (d.v.s. vad är det som sker i neuronet till skillnad från vid graderad potential)? 

mag1 9688
Postad: 11 okt 2024 15:00
sund20 skrev:

Hej! 
Skulle någon vilja förklara hur en stimulering av neuron (eller nerv) med en elektrod fungerar? Vi stimulerade ett neuron med elektroder och varierade amplituden och mätte hur muskelkontraktionen påverkades, och detta ledde inte till starkare kontraktion i muskeln (d.v.s. inte till högre aktionspotentialfrekvens). Detta var motsatt vad jag förväntade mig, därför att en graderad potential av större amplitud leder ju till en högre aktionspotentialfrekvens. Förklaringen vi fick var ju om allt-eller-inget principen, vilket jag förstår - att höja amplituden över tröskelvärdet påverkar inte, antingen avfyras en signal eller inte. Men det jag inte förstår är varför en graderad potential av högre amplitud ger fler aktionspotentialer men inte vid stimulering av elektrod?

Kan du utveckla vad du menar med graderad potential? Samt vilken amplitud du menar, kontraktilitet eller?

 

Har det med tiden att göra? Vid en graderad potential antar jag att det handlar om att högre amplitud gör att potentialen överlever längre, och därmed kan avfyra fler signaler efter refraktionsperioden, men vid stimulering av elektrod så kanske potentialen faktisk bara varar så länge som man sätter duration på? Är detta skillnaden? Och isf, hur fungerar stimuleringen med elektroden (d.v.s. vad är det som sker i neuronet till skillnad från vid graderad potential)? 

mag1 9688
Postad: 11 okt 2024 16:03

Läste ditt inlägg på nytt och jag tror jag är med, så strunta i mitt första svar.

Graderad potential tolkar jag som att amplituden i stimulus ökar från den första spänningstoppen, och att den sista toppen har högre amplitud (antar spänning här, motsvarande patch clamp eller liknande).

Kommer stimuli i flera toppar med kort intervall, fås en kumulativ effekt, (kallas integrering har jag för mig). Även om den första toppen är otillräcklig för att genupphov till aktionspotentialen, kan den tillsammans med efterföljande toppar resultera i en aktionspotrntial. 

Samtidigt kan en starkare stimuli genom kumulation ge upphov till en längre period av pulser. Så den enskilda impulsen/kontraktionen blir inte kraftigare men längre. En starkare kontraktion kräver i princip fler deltagande celler.

Svara
Close