Natriumvätekarbonat + natriumpyrofosfat, vad är katalysatorn?
Hej!
Jag håller på med en uppgift där jag ska beskriva reaktionen som sker när man använder sig av bakpulver i bakning etc. Men trots idogt sökande så har jag fastnat på vad som är katalysatorn för att natriumvätekarbonat ska reagerar med fosfaten. Vissa sidor säger att ämnena reagerar när de kommer i kontakt med vätska (tänker, när man blandar i säg t ex mjölk i smeten) - andra säger att det har att göra med värmen dvs, reaktionen börjar när kakan eller dylikt ställs in i ugnen. Är det den ena eller den andra? Kanske en blandning av båda?
Tack!
Ingetdera, det är en reaktion som kan ske utan katalysator.
Teraeagle skrev:Ingetdera, det är en reaktion som kan ske utan katalysator.
Men säg att jag bakar en kaka med bakpulver - vad är det som gör att bakpulvret reagerar och ger önskad effekt dvs att min kaka blir fluffig?
Jag tänker att mitt bakpulver står ju i skafferiet nu och "gör ingenting". Kan jag ha förstått det rätt såhär, mycket grovt förenklat såklart; steg 1, pulvret blandas i vätska, joner frigörs. Basen och syran reagerar med varandra och bildar kolsyra + ett salt? Steg 2, värmen från ugnen gör att kolsyran sönderdelas till vatten och koldioxid?
Ja så är det. Sen expanderar gaser när temperaturen höjs så gasbubblorna som bildas växer sig större när kakans temperatur ökar.
Bikarbonat, ett annat jäsmedel, fungerar på ett annorlunda sätt. Det innehåller ren natriumvätekarbonat som sönderdelas till natriumkarbonat, vatten och koldioxid när temperaturen ökar.
Teraeagle skrev:Ja så är det. Sen expanderar gaser när temperaturen höjs så gasbubblorna som bildas växer sig större när kakans temperatur ökar.
Bikarbonat, ett annat jäsmedel, fungerar på ett annorlunda sätt. Det innehåller ren natriumvätekarbonat som sönderdelas till natriumkarbonat, vatten och koldioxid när temperaturen ökar.
Tack!