Natriumtiosulfatlösning
I denna uppgit:
Natriumtiosulfatlösning
Koncentrationen av en natriumtiosulfatlösning behövde kontrolleras. 0,145 g kaliumjodat (KIO3) löstes upp i vatten. 2 g kaliumjodid tillsattes och lösningen surgjordes med svavelsyra. Lösningen titrerades sedan med natriumtiosulfatlösningen med stärkelse som indikator. Det gick åt 36,6 cm3 natriumtiosulfat innan ekvivalenspunkten nåddes. Beräkna natriumtiosulfatlösningens koncentration.
Reaktionsformler:
IO3- + 5I- + 6H+ → 3I2 + 3H2O (reaktion mellan kaliumjodid och kaliumjodat)
I2 + 2S2O32- → S4O62- + 2I- (rxn mellan bildad jod och tiosulfat)
Jag fick rätt svar (0,111M), dock beräknade jag både substansmängden lO3- och fick då 6,7757*10^-4 mol och substansmängden jodidjonerna och fick 0,1506 (allt detta i reaktionen IO3- + 5I- + 6H+ → 3I2 + 3H2O) Dock visste jag inte vilken substansmängd jag skulle använda för att få fram substansmängden I2 men då tänkte jag att jag beräknar begränsande reaktant och dividerade 6,7757*10^-4/1 och 0,1506/5 och den som hade den lägsta kvoten (IO3- ) var begränsande och var substansmängden jag skulle ta hänsyn till. Jag vet dock inte om man kan tänka så. Är det korrekt?
Tack på förhand
Kan du ta ett kort på din lösning så att det är lättare att följa?
De förkryssade reaktionerna är de jag använda för att sedan sätta in antalet mol i huvudreaktionerna.
Tack på förhand
Det är nog inte någon annan heller som lyckas tolka vad det är du har gjort. Skriv ordentligt steg för steg vad du hr gjort, och använd formelskrivaren för formlerna, så tror jag det finns en chans att någon kan hjälpa dig. Tankesättet är i alla fall liknande det som är i din tråd om att bestämma etanolhalten - det handlar om en återtitrering här också.
Här är min lösning:
Jag har kollat facit och svaret är rätt, men kan man tänka så med begränsande reaktant?
Tack på förhand
Jag kan inte tolka dina anteckningar. Kan diu skriva steg för steg vad det är du räknar ut i varje steg?
Vilket ämne är det du menar är begränsande reaktant?