25 svar
782 visningar
COOLMOA 35
Postad: 5 mar 2021 22:37

Natriumhydroxid-labb

Hej hej! 

Vi har gjort en labbrapport i skolan då vi kollade om det fanns monosackarider, proteiner eller stärkelse i 2 okända lösningar vi fick. 

När vi skulle testa buriets, alltså för om det fanns proteiner i lösningen, tog vi fel flaska av natriumhydroxiden, vilket gjorde att vi kom fram till ett felaktigt svar. Vi skulle droppa i 3-4 droppar av natriumhydroxidflaskan där det stod 0.5 ml, medans vi istället tog 3-4 droppar av natriumhydroxiden som det stod 0,25 ml på. 

Jag frågade min lärare som förklarade att det handlar om hur mycket av natriumhydroxiden det är i flaskan, men skulle jättegärna vilka ha ett mer utförligt svar, så att jag kan förstå mer för att kunna skriva så utförligt som möjligt på labbrapporten. Fick inte riktigt upp något om det på nätet. Blir väldigt tacksam för svar😊

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 6 mar 2021 10:24 Redigerad: 6 mar 2021 10:24

Det enda sättet att veta vilken betydelse det hade är att göra om försöket på rätt sätt. Annars får du göra något antagande om att mängden natriumhydroxid ändå var tillräcklig, alternativt förkasta hela försöket och skriva att det inte gick att komma fram till några slutsatser.

COOLMOA 35
Postad: 6 mar 2021 10:27

Så det är inget generellt speciellt med själva lösningen, alltså antal ml natriumhydroxid det finns i lösningen? 

Det verkar bara vara koncentrationen som skiljer. Då finns det en risk att du tillsatte för lite och att du därför inte kunde se någon effekt.

COOLMOA 35
Postad: 7 mar 2021 23:37
Teraeagle skrev:

Det verkar bara vara koncentrationen som skiljer. Då finns det en risk att du tillsatte för lite och att du därför inte kunde se någon effekt.

så om jag skulle droppat i 3 droppar av 0.5:an och istället använde 0.25:an, skulle man då tagit dubbelt så mycket droppar av denna kemikalie för att få något riktigt resultat? alltså istället för att ta 3, droppar, skulle jag istället kunna ta 6 droppar av den med hälften så mycket natriumhydroxid i?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 8 mar 2021 07:43

Det verkar vettigt.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 10 mar 2021 23:48

COOLMOA, det står i Pluggakutens regler att man bara får ha en tråd om varje fråga. Jag har tagit bort din andra tråd om den här frågan. Fortsätt här istället. /moderator

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 10 mar 2021 23:53 Redigerad: 12 mar 2021 12:10

Edit: Missuppfattade frågan, se mitt justerade svar längre ner.

Jag klistrar in din fråga och mitt svar här istället.

Din fråga:

hej hej!

vi gör en labbrapport på skolan då vi ska skriva om en laboration vi gjorde tidigare. jag vill skriva så utförligt som möjligt om varför vi inte lyckades få natriumhydroxiden att visa att det fanns proteiner i en okänd lösning då vi tog för lite av kemikalien i lösningen.

och för att utveckla felkällan vi gjorde, hade jag tänkt berätta hur natriumhydroxiden skulle reagera med äggvita i detta fall, och på så sätt förstå varför det krävdes mer av NaOH för att det skulle bli en reaktion i form av en lila färg.

Jag vet att NaOH ska vara frätande i reaktionen med protein och att det har samma effekt på den vita vävnaden i ögat, men mycket mer än så lyckas jag inte få fram via webben. Blir väldigt tacksam för svar.

Mitt svar:

Äggvitan innehåller proteiner och de är beroende av lösningens pH-värde. Om det blir högre eller lägre binds vätejoner i olika stor omfattning till proteinmolekylerna och det styr både hur de ser ut och fungerar. Om pH-värdet blir tillräckligt högt kan proteinerna klumpa ihop sig, falla ut ur lösningen och helt tappa sin biologiska funktion. Det kallas för denaturering.

Samma sak sker om du steker ägg på spisen. Då är det värmen som denaturerar proteinerna. Man får en fast och vit istället för genomskinlig och flytande äggvita.

COOLMOA 35
Postad: 11 mar 2021 10:16
Smaragdalena skrev:

COOLMOA, det står i Pluggakutens regler att man bara får ha en tråd om varje fråga. Jag har tagit bort din andra tråd om den här frågan. Fortsätt här istället. /moderator

jaha, förstod inte riktigt det. förlåt!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 11 mar 2021 10:27
COOLMOA skrev:
Smaragdalena skrev:

COOLMOA, det står i Pluggakutens regler att man bara får ha en tråd om varje fråga. Jag har tagit bort din andra tråd om den här frågan. Fortsätt här istället. /moderator

jaha, förstod inte riktigt det. förlåt!

Ingen fara, men gör (helst) inte om det ;-)

COOLMOA 35
Postad: 11 mar 2021 10:39
Teraeagle skrev:

Jag klistrar in din fråga och mitt svar här istället.

Din fråga:

hej hej!

vi gör en labbrapport på skolan då vi ska skriva om en laboration vi gjorde tidigare. jag vill skriva så utförligt som möjligt om varför vi inte lyckades få natriumhydroxiden att visa att det fanns proteiner i en okänd lösning då vi tog för lite av kemikalien i lösningen.

och för att utveckla felkällan vi gjorde, hade jag tänkt berätta hur natriumhydroxiden skulle reagera med äggvita i detta fall, och på så sätt förstå varför det krävdes mer av NaOH för att det skulle bli en reaktion i form av en lila färg.

Jag vet att NaOH ska vara frätande i reaktionen med protein och att det har samma effekt på den vita vävnaden i ögat, men mycket mer än så lyckas jag inte få fram via webben. Blir väldigt tacksam för svar.

Mitt svar:

Äggvitan innehåller proteiner och de är beroende av lösningens pH-värde. Om det blir högre eller lägre binds vätejoner i olika stor omfattning till proteinmolekylerna och det styr både hur de ser ut och fungerar. Om pH-värdet blir tillräckligt högt kan proteinerna klumpa ihop sig, falla ut ur lösningen och helt tappa sin biologiska funktion. Det kallas för denaturering.

Samma sak sker om du steker ägg på spisen. Då är det värmen som denaturerar proteinerna. Man får en fast och vit istället för genomskinlig och flytande äggvita.

men vart kommer vätejonerna ifrån? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 11 mar 2021 10:53

I det här fallet är det inte vätejoner utan hydroxidjoner, men det skulle ha fungerat i princip likadant om du hade tillsatt en syra istället för en bas.

COOLMOA 35
Postad: 11 mar 2021 10:56
Smaragdalena skrev:

I det här fallet är det inte vätejoner utan hydroxidjoner, men det skulle ha fungerat i princip likadant om du hade tillsatt en syra istället för en bas.

så hydroxiden är basiskt, typ som diskmedel? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 11 mar 2021 11:37

Alla basiska vattenlösningar innehåller hydroxidjoner.

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 11 mar 2021 12:53

När man tillför hydroxidjoner så reagerar de med vätejoner som frigörs från proteinerna. Då får proteinerna en annorlunda form och funktion.

COOLMOA 35
Postad: 12 mar 2021 11:32
Teraeagle skrev:

När man tillför hydroxidjoner så reagerar de med vätejoner som frigörs från proteinerna. Då får proteinerna en annorlunda form och funktion.

men varför blir färgen just lila?

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 12 mar 2021 12:04

Om du slår upp Biuretprovet på Wikipedia så hittar du förklaringen där:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Biuretprovet 

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 12 mar 2021 12:09

Jag måste för övrigt justera mitt tidigare svar då jag helt hade glömt bort att din fråga egentligen handlar om Biuretprovet. Det jag skrev tidigare stämmer visserligen, men jag tänkte hela tiden att du var ute efter att fälla ut proteiner ur lösningen med natriumhydroxiden.

I det här fallet behövs natriumhydroxiden eftersom det färgade komplexet är stabilt i en basisk lösning. Om du inte kunde se någon färg kan det fortfarande bero på att lösningen inte var tillräckligt basisk, eller så beror det på koncentrationen av något annat (t.ex. proteinerna) var för låg.

COOLMOA 35
Postad: 12 mar 2021 12:11
Teraeagle skrev:

Jag måste för övrigt justera mitt tidigare svar då jag helt hade glömt bort att din fråga egentligen handlar om Biuretprovet. Det jag skrev tidigare stämmer visserligen, men jag tänkte hela tiden att du var ute efter att fälla ut proteiner ur lösningen med natriumhydroxiden.

I det här fallet behövs natriumhydroxiden eftersom det färgade komplexet är stabilt i en basisk lösning. Om du inte kunde se någon färg kan det fortfarande bero på att lösningen inte var tillräckligt basisk, eller så beror det på koncentrationen av något annat (t.ex. proteinerna) var för låg.

tack så jättemycket!

COOLMOA 35
Postad: 12 mar 2021 19:08
Teraeagle skrev:

Jag måste för övrigt justera mitt tidigare svar då jag helt hade glömt bort att din fråga egentligen handlar om Biuretprovet. Det jag skrev tidigare stämmer visserligen, men jag tänkte hela tiden att du var ute efter att fälla ut proteiner ur lösningen med natriumhydroxiden.

I det här fallet behövs natriumhydroxiden eftersom det färgade komplexet är stabilt i en basisk lösning. Om du inte kunde se någon färg kan det fortfarande bero på att lösningen inte var tillräckligt basisk, eller så beror det på koncentrationen av något annat (t.ex. proteinerna) var för låg.

så menar du att då man steker ett ägg, minskar proteinerna? fetmarkeradevart i texten jag undrade ovan. 

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 12 mar 2021 21:57 Redigerad: 12 mar 2021 21:59

Om man tillsätter jättemycket natriumhydroxid blir lösningen så basisk att proteinerna denatureras och troligen fälls ut ur lösningen som vita klumpar. På motsvarande sätt denatureras proteinerna om man hettar upp dem. Då får man en fast, vit äggvita.

COOLMOA 35
Postad: 12 mar 2021 21:59
Teraeagle skrev:

Om man tillsätter jättemycket natriumhydroxid blir lösningen så basisk att proteinerna denatureras och troligen fölls ut ur lösningen som vita klumpar. På motsvarande sätt denatureras proteinerna om man hettar upp dem. Då får man en fast, vit äggvita.

men grejen var att det inte hände något sådant, lösningen skulle bara bli lila...

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 12 mar 2021 22:00

Ja, men läs mitt inlägg igen där jag gjorde min rättelse. Det var det jag trodde att du var ute efter från början, men du har gjort ett annat experiment.

COOLMOA 35
Postad: 12 mar 2021 22:17 Redigerad: 12 mar 2021 23:07
Teraeagle skrev:

Ja, men läs mitt inlägg igen där jag gjorde min rättelse. Det var det jag trodde att du var ute efter från början, men du har gjort ett annat experiment.

okej, rätta mig gärna om jag har fel:

det som händer är att natriumhydroxiden är en basisk kemikalie. Om det droppas i nog mycket av denna kemikalie i en lösning med protein i så kommer lösningen att bli basiskt då ph världet stiger. Detta kommer att resultera i att det bildas en lila färg i provröret. Det skulle också kunna bero på att koncentrationen av något annat, såsom proteinerna var för låg. 

 

men om man tar för lite av kemikalien, kommer lösningen inte att bli nog basisk, som istället resulterar i att vi inte kunde se någon riktig effekt.  det var alltså felkällan vi gjorde..

 

men jag förstår ändå inte riktigt vart i detta som man ser att det är proteiner i lösningen, det som händer är att natriumhydroxiden istället fungerar som en slags BTB och endast visar att lösningen numera är basisk.

 

Om man blandar natriumhydroxid och kopparsulfat ska det omvandlas till en basisk kopparsulfat, är det den då som gör så att blandningen blir basisk för att visa på om det finns proteiner i lösningen.. vet att jag storövertänker frågan nu men tänker mig fast på denna fråga, och skulle verkligen uppskatta ifall att någon skulle kunna förklara för mig hur jag ska tänka i detta..

(skriver inte såhär på labbrapporter sedan, vill inte få plagiat då detta kommer att granskas. denna granskning kommer även att markeras som plagiat trots att jag själv skrivit detta. Därför låter det inte så proffsig nu kanske)

Teraeagle Online 21049 – Moderator
Postad: 13 mar 2021 00:50 Redigerad: 13 mar 2021 00:51

Det går inte att förklara vad som händer på grundskolenivå. För att förstå vad som händer måste man både veta vad komplex är för något och hur jämviktsreaktioner fungerar. Det lär man sig först i de senare delarna av gymnasiekemin om man läser naturvetenskapsprogrammet. För att förstå varför en lösning har en viss färg måste man förstå en del kvantkemi och då blir det helt plötsligt universitetsnivå.

På grundskolenivå får man nog nöja sig med det första stycket på Wikipediasidan för ”Biuretprovet”:

Biuretprovet är en metod för att påvisa peptidbindningar som finns i proteiner och peptider. Provet är baserat på reaktionen mellan kopparjoner och peptidbindningar i en alkalisk lösning. En violett färgreaktion tyder på närvaron av proteiner, eftersom de har stora mängder peptidbindningar.

Det sker alltså en reaktion mellan peptidbindningar som finns i proteinerna i äggvitan och kopparjonerna som man tillsätter. För att reaktionen ska ske krävs det att lösningen är basisk/alkalisk. Om man tillsätter för lite natriumhydroxid kan det möjligtvis vara så att lösningen inte blir tillräckligt basisk för att man ska få ett tillförlitligt resultat.

COOLMOA 35
Postad: 13 mar 2021 02:11 Redigerad: 13 mar 2021 02:12
Teraeagle skrev:

Det går inte att förklara vad som händer på grundskolenivå. För att förstå vad som händer måste man både veta vad komplex är för något och hur jämviktsreaktioner fungerar. Det lär man sig först i de senare delarna av gymnasiekemin om man läser naturvetenskapsprogrammet. För att förstå varför en lösning har en viss färg måste man förstå en del kvantkemi och då blir det helt plötsligt universitetsnivå.

På grundskolenivå får man nog nöja sig med det första stycket på Wikipediasidan för ”Biuretprovet”:

Biuretprovet är en metod för att påvisa peptidbindningar som finns i proteiner och peptider. Provet är baserat på reaktionen mellan kopparjoner och peptidbindningar i en alkalisk lösning. En violett färgreaktion tyder på närvaron av proteiner, eftersom de har stora mängder peptidbindningar.

Det sker alltså en reaktion mellan peptidbindningar som finns i proteinerna i äggvitan och kopparjonerna som man tillsätter. För att reaktionen ska ske krävs det att lösningen är basisk/alkalisk. Om man tillsätter för lite natriumhydroxid kan det möjligtvis vara så att lösningen inte blir tillräckligt basisk för att man ska få ett tillförlitligt resultat.

så när natriumhydroxidet blandas med kopparsulfat, bildar dem en basisk kopparsulfat. det är alltså den som gör så att det är basiskt i första hand. medans själva kopparkorens i kopparsulfatet reagerar med peptidbindningarna i den numera basiska lösningen, som på så sätt skapar en violett färgrelationer som tyder på att visar att det finns proteiner i lösningen? 

Svara
Close