natriumalginat
Någon som har något att säga om natriumalginat?
Frågan kommer av att jag i affären såg det kommit hyfsat nya veganska ekologiska "smörer", varav ett från märket Lätta. De fetare som Naturli, Flora och Becel har alla något emulgeringsmedel i sig - men DET känner jag till var det är (därmed INTE sagt att deras smörer är bra eller inte, utan bara att jag vet vad ingredienserna är). Men natriumalginat hittar jag inte direkt någon bra info om.
Så min fråga är om någon har något bra, dåligt, något att säga om detta?
Sen apropå dessa smörer baserade på oljor, vet någon hur de faktiskt gör dessa? Drömmen hade väl varit att de tog rena kallpressade oljor och helt enkelt "rörde ihop". Men antar jag är för optimistisk om jag tänker mig det är tillverkningsprocessen, eller?
//nyfiken och intresserad
Har du prövat googla på E-numret (E401)?
För att tillverka margarin brukar man ta en olja och hydrogenera den, det vill säga reagera den med vätgas under inverkan av en katalysator.
Det brukar även finnas en del rapsolja i vanligt smör som man har på smörgåsen. Som jag har förstått det har man helt enkelt blandat i det för att ändra smörets egenskaper/tillföra mer omättat fett eller liknande.
Teraeagle skrev:För att tillverka margarin brukar man ta en olja och hydrogenera den, det vill säga reagera den med vätgas under inverkan av en katalysator.
Det brukar även finnas en del rapsolja i vanligt smör som man har på smörgåsen. Som jag har förstått det har man helt enkelt blandat i det för att ändra smörets egenskaper/tillföra mer omättat fett eller liknande.
Hm... Är det för att få oljan fastare?/mixen av oljor (beroende på hur de nu gör dessa mixar)
Eftersom de är ekologiska och utan mono och diglycerider hoppades jag på de skulle vara tillverkade på ett icke-hälsoskadligt sätt... Vad kan vara skadligt om man äter dessa hydrogenerade fetter?
Jo jag vet, och med tanke på att tex Naturli's veganska ekologiska smör har 26g mättat fett (Floras ligger på 16 och Becels 19, eller tvärtom, lättas 12g av 40g fett) så är inte bregott så mycket högre, tror jag. Jag är inte vegan utan mer ute efter både att prova nya alternativ och att minska på animaliskt fett och produkter samt mejerifett och produkter. Men jag föredrar och tror betydligt mer på naturligt än konstlat så försöker förstå hur dessa smörer blir till.
AlvinB skrev:Har du prövat googla på E-numret (E401)?
Det är ungefär så långt jag kommit. Men samtidigt om man lägger till "dangers" på slutet om man googlar eller "side effects"/liknande kommer man till sidor med att det kan vara farligt för hälsan. Försöker hitta om det verkligen kan ligga något i det. Vissa ämnen från naturen utvinns ju dessutom genom kemiska processer, vad jag har förstått i alla fall, där ämnen som används under extrahering kan finnas kvar... För att nämna en av mina "farhågor"...
gulfi52 skrev:Teraeagle skrev:För att tillverka margarin brukar man ta en olja och hydrogenera den, det vill säga reagera den med vätgas under inverkan av en katalysator.
Det brukar även finnas en del rapsolja i vanligt smör som man har på smörgåsen. Som jag har förstått det har man helt enkelt blandat i det för att ändra smörets egenskaper/tillföra mer omättat fett eller liknande.
Hm... Är det för att få oljan fastare?/mixen av oljor (beroende på hur de nu gör dessa mixar)
Eftersom de är ekologiska och utan mono och diglycerider hoppades jag på de skulle vara tillverkade på ett icke-hälsoskadligt sätt... Vad kan vara skadligt om man äter dessa hydrogenerade fetter?
Jo jag vet, och med tanke på att tex Naturli's veganska ekologiska smör har 26g mättat fett (Floras ligger på 16 och Becels 19, eller tvärtom, lättas 12g av 40g fett) så är inte bregott så mycket högre, tror jag. Jag är inte vegan utan mer ute efter både att prova nya alternativ och att minska på animaliskt fett och produkter samt mejerifett och produkter. Men jag föredrar och tror betydligt mer på naturligt än konstlat så försöker förstå hur dessa smörer blir till.
Det finns ingenting som heter naturligt och icke-naturligt. Nästan ingenting vi äter (veganskt eller inte) hade funnits i naturen om inte människan hade skapat det. Det finns ingen skillnad på en molekyl gjord i en fabrik eller magen på en ko ifall de ser exakt likadana ut.
Med det sagt: problemet med hydrogeneringen är att det kan bildas transfetter som biprodukt ifall man gör det på ett felaktigt sätt. Producenterna vet detta och därför brukar en del märka sina produkter med ”fri från transfetter” eller liknande. Ett annat problem är att många margariner innehåller palmolja (odling av oljepalmer är ett stort miljöproblem). Att man utför hydrogenering från första början beror mycket riktigt på att fettet ska bli fast istället för flytande.