Natrium och vatten - reaktionsformel
Hej!
Jag förstår verkligen inte denna fråga.
"I ett experiment blandar du fast strontium, Sr, i iskallt vatten som du hällt lite fenolftalein i. Efter ett tag
färgas lösningen rosa. Det bildas en gas som är mycket explosiv i luft. Skriv en balanserad reaktionsformel för reaktionen."
Samma sak gäller reaktionsformeln då Natrium reagerar med Vatten :/
Grejen är att jag hänger med på att ex. NA(+) + Cl(-) --> NaCl, eller att Mg(2+) + Cl(-) --> MgCl2. Jag tänker att laddningen ska vara lika stor i resp. led. Formlerna och reaktionerna längre upp begriper jag dock inte, då det bidas "nya" saker efter reaktionen ex. vätgas (natrium och vatten). Hur ska man tänka kring i sådana situationer, ex. om det står skriv reaktionsformeln då natrium reagerar med vatten?
Vore väldigt tacksam för lite snabb hjälp :)
Reaktionsformlerna är inte balanserade.
Laddningen är lika stor i båda led.
.
Det här är typiskt för alkalimetaller (första gruppen i periodiska systemet) när de reagerar med vatten så produceras vätgas. Det är ganska reaktiva ämnen då de bara har en valenselektron.
Tack för snabbt svar :) Förstår dock inte hur man ska hålla reda på alla atomer. Reaktionen mellan Na och vatten, följer man någon regel eller ska man memorisera det?
Jag kommer verkligen inte ihåg vilken nivå prov i kemi 1 är men om man får frågor där ett periodiskt system krävs så brukar man i regel få det. Det fina med det periodiska systemet är att det finns trender lite överallt. Just alkalimetaller reagerar reaktivt med vatten, en förklaring är att den har en valenselektron vilket du kan se i att den återfinns i den första gruppen. Det skadar självklart inte att memorera det periodiska systemet!
Okej, alkalimetallerna ska man komma ihåg. Grejen är att vi får ett periodisk system på provet, men vet inte hur jag ska tänka om jag skulle behöva skriva en reaktionsformel för ex. Natrium och vatten, vilket stör mig :/
Om du vill ha en crash course i deskriptiv kemi kan du titta på detta några gånger: Länk
I kemi 1 får du oftast veta vilka produkter som bildas och din uppgift är oftast att se till att balansera någon formel eller räkna ut massan av något ämne.
Sen finns det några ”klassiska” saker som förväntas sitta i ryggmärgen hos alla som har läst kemi. Det kan handla om att alkalimetaller alltid reagerar kraftigt med vatten under utveckling av vätgas, att kol är det ämne med bäst förmåga att binda till andra atomer och skapa stora komplexa molekyler, att många ämnen strävar efter att uppnå ädelgasstruktur osv. Allt detta är saker som går att förklara och härleda, men mycket handlar om att först lära sig det och sedan förstå förklaringen. Varför en atom oftast är stabil om den har åtta valenselektroner lär man sig inte förrän på universitetet men man måste känna till den regeln redan i kemi 1 på gymnasiet.
PluggaSmart skrev:Okej, alkalimetallerna ska man komma ihåg. Grejen är att vi får ett periodisk system på provet, men vet inte hur jag ska tänka om jag skulle behöva skriva en reaktionsformel för ex. Natrium och vatten, vilket stör mig :/
Det här är egentligen en ny fråga, så ny tråd hade föredragits men..
När du ska balansera en reaktion, så starta alltid med reaktanterna du har och vilka produkter du får. Därefter så balanserar du så att du har lika många atomer på vardera sida. Det finns en lag om detta som heter "Lagen om massans bevarande".
Massan kan inte bara försvinna, utan du måste ha lika många atomer av samma slag på ena sidan som på den andra.
Hmmm… Massans bevarande och att balansera formler begriper jag. Att det däremot bildas vätgas och hydroxid i reaktionen med vatten och natrium är fortfarande ett frågetecken.
Tack i alla fall för att ni försöker förklara det, misstänker att jag får en magkänsla för detta längre fram i kemi 1 kursen, förhoppningsvis. Är det någon som fortfarande har tålamod och ork att förklara, så skriv gärna :)
Tack!
Litium, natrium, kalium, rubidium, cesium och francium är ett antal metaller som har en del gemensamma egenskaper. Allohop reagerar med vatten så att det bildas vätgas och hydroxidjoner. Hydroxidjonerna gör att vattenlösningen blir basisk, eller som man också säger alkalisk. Därför kallas dessa metaller för alkalimetaller.
Alla dessa metaller finns i grupp 1 i det periodiska systemet. Det innebär att de har en enda elektron i sitt yttersta skal. Innanför det skalet bildar de andra elektronerna en s k ädelgasstruktur, som är väldigt stabil. Det gör att natrium och de andra alkalimetallerna har en väldigt stor benägenhet att ge ifrån sig sin yttersta elektron, om det bara finns något i närheten som kan ta hand om elektronen. Då blir natriumatomen till en natriumjon, en väldigt stabil partikel med ädelgasskal som är svår att få att reagera med något annat.
Vatten kan ta hand om den där elektronen som natriumatomen "vill" bli av med. En vattenmolekyl består av en syreatom som är bunden med elektronparbindningar till två stycken väteatomer. Två stycken vattenmolekyler kan ta hand om två stycken elektroner från två natriumatomer, då blir natriumatomerna till natriumjoner och två stycken väteatomer blir till en vätgasmolekyl samtidigt som det som blir kvar av de båda vattemmolekylerna är två negativt laddade hydroxidjoner.
På liknande sätt är det med halogenerna nästan längst bort i andra änden av periodiska systemet: De saknar bara en enda elektron för att få ädelgasskal, och om de har möjlighet, så tar de gärna en elektron från något som inte klarar att hålla emot, och då bildas det negativt laddade joner av halogenerna.
PluggaSmart skrev:Hmmm… Massans bevarande och att balansera formler begriper jag. Att det däremot bildas vätgas och hydroxid i reaktionen med vatten och natrium är fortfarande ett frågetecken.
Tack i alla fall för att ni försöker förklara det, misstänker att jag får en magkänsla för detta längre fram i kemi 1 kursen, förhoppningsvis. Är det någon som fortfarande har tålamod och ork att förklara, så skriv gärna :)
Tack!
Oroa dig inte, tids nog så "börjar man tänka kemi" och drar slutsatser. Vissa saker, som hur alkalimetaller reagerar är någonting man får lära sig helt enkelt. Kemi är kul, det finns mycket att lära sig. Håll i så går det bra ska du se! :)