6 svar
737 visningar
sljd behöver inte mer hjälp
sljd 48
Postad: 5 mar 2021 18:00

Natrium i vatten

Hej !

 

Jag ska förklara ett resultat från en undersökning där natrium lades i vatten. Jag vet att natrium släpper iväg sin enda valenselektron och reagerar med vatten så att det bildas vätgas och hydroxidjoner. Hydroxidjonerna gör att vattenlösningen blir basisk. Men det jag undrar över är vad det är som händer med vattenmolekylen, varför sönderdelar elektronen  vattenmolekylen i två delar ? Överallt där jag läst står det vad som bildas och att elektronerna tas upp av vattnet och då bildas negativa hydroxidjoner och väteatomer som slås ihop till vätgas men ingen förklaring till varför.

Är det någon som kan hjälpa mig?

 

Tack på förhand.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 mar 2021 18:19

Det är energimässigt fördelaktigt.

sljd 48
Postad: 7 mar 2021 20:39

förstår nog inte vad du menar med energimässigt fördelaktigt.

mag1 9463
Postad: 7 mar 2021 21:00

När natrium släpper ifrån sig sin valenselektron uppfyller den oktettregeln, den får den så kallad "ädelgasstruktur". Det har att göra med att den bildade natriumjonen får ett optimalt antal elektroner kring sig, där den inte vill få fler och inte lämna ifrån sig några elektroner - den är nöjd (och i en enerigimässigt stabil situation, den reagerar inte utan stannar kvar som en jon).

I grundtillståndet som metallen natrium har varje atom en fri elektron i sitt valensskal, som den gärna lämnar ifrån sig för att uppnå oktettregeln, som har lägre energi. Därför lämnar natriumatomen gärna ifrån sig sin valenselektron för att uppfylla oktettregeln och en lägre energinivå.

sljd 48
Postad: 7 mar 2021 21:17

Jag är med på det att natriumatomen ger ifrån sig sin valenselektron för att uppfylla oktettregeln och att den därmed får en lägre energinivå. Man varför delar elektronerna upp vattenmolekylen. Har inte vattenmolekylen uppnått oktettregeln via de kovalenta bindningarna?

mag1 9463
Postad: 7 mar 2021 21:25

Jo vatten har uppfyllt okettregeln, men natrium lämnar ifrån sig sin elektron till närmaste partikel (vatten) och bildar natriumhydroxid (ett salt) löst i vatten och vätgas - vilka tillsammans har lägre energi än vatten och metallen natrium, därför sker reaktionen (och dessutom våldsamt, med massor av frigjord energi!).

sljd 48
Postad: 7 mar 2021 22:21

Tack så mycket, nu förstår jag :)

Svara
Close