4 svar
789 visningar
desperat behöver inte mer hjälp
desperat 510
Postad: 28 nov 2021 09:12 Redigerad: 28 nov 2021 09:22

Nationella proven

Hej!

Jag ska ha det muntliga nationella provet i matte imorgon, och det kommer att handla om [bortredigerat av moderator]. Har ni några bra tips på hur jag ska kunna förbereda mig? 

Tack! 

Diskussioner om uppgifter eller teman från årets nationella prov är inte tillåtna på Pluggakuten. Därför har vi redigerat bort ämnet. Tråden får gärna stå kvar för allmänna diskussioner om förberedelser inför ett muntligt NP. /Smutstvätt, moderator 

Korra 3798
Postad: 28 nov 2021 09:24 Redigerad: 28 nov 2021 09:25
desperat skrev:

Hej!

Jag ska ha det muntliga nationella provet i matte imorgon, och det kommer att handla om [bortredigerat av moderator]. Har ni några bra tips på hur jag ska kunna förbereda mig? 

Tack! 

Ja, du ska ha pluggat långt innan provet. Flera veckor innan. Man kan inte lära sig så mycket på en enda dag. Om du menar förbereda dig matematiskt. 

Om du menar att ha en bättre redovisning muntligt imorgon finns det säkert tips. Men det är svårt när du inte ställer specifika frågor. Vad specifikt är det du inte känner dig förberedd på? 

ghada.alamer 651
Postad: 28 nov 2021 11:59

Hej!

Det du skulle kunna göra är att repetera, jag vet inte vilken mattebok du har men i min mattebok längst bak finns det några repetions matte uppgifter!

Programmeraren 3389
Postad: 28 nov 2021 12:23 Redigerad: 28 nov 2021 12:23

Grunden är att du kan matematiken. Sammanfattningen av kapitlen i boken visar oftast de centrala begreppen som du ska kunna. När du känner att du kan matematiken, använd den när du gör "lästal", problemlösningsuppgifter.

När du får frågor ska du förklara hur du kommer fram till svaret, typ "den är mindre eftersom ...". Resonemanget ska vara tydligt och visa sambanden, t ex mellan en graf och det den beskriver. Du kan öva genom att ta några tal i boken och förklara lösningen för en kompis (eller högt för dig själv).
Tänk på att använda korrekta matematiska begrepp, t ex "summera" och inte "plussa", eller "spetsig vinkel" för vinklar mindre än 90 grader och inte "liten vinkel".
Du ska också lyssna vad andra säger och vara delaktig, alltså arbeta med dem och utveckla det de säger. Till exempel ge förslag som bidrar till att en annan persons lösning kommer framåt eller fördjupa. (Om du är i grupp med någon som pratar mycket och du känner att du inte får chansen att visa vad du kan, räck upp handen så att läraren förstår att du vill bidra.)

Skolverket har publicerat en video av ett muntligt prov: https://www.youtube.com/watch?v=Gu3bTtgu0iQ
Även ett lärarsamtal där man hör vad de lyssnar efteråt är publicerat: https://www.youtube.com/watch?v=2qLMZa39YJQ

Svara
Close