3 svar
100 visningar
Deko 4
Postad: 15 feb 22:23

Nationella prov/ muntligt del

Jag har nationella provet i svenska som andraspråk 1 nästa vecka och har fått information om att det även ingår ett muntligt prov. Skulle ni kunna ge mig mer information om vad den muntliga delen handlar om?

MaKe 672
Postad: 15 feb 22:31

Provets upplägg och bedömning i kurs 1

Delprov A: muntlig framställning

Delprov A genomförs på lektionstid eller på särskild tid som skolan har bestämt, under en period på ca fem veckor före genomförandet av delprov B och C. Provuppgiften leder till individuella, muntliga anföranden inom provets tema. Introduktionsmaterialet består av uppgiftsinstruktion, ämnesförslag och inspirationsbilder. Materialet ska användas vid en gemensam genomgång i klassen. Framförandena med efterföljande klassrumssamtal utgör ett tillfälle för klassen att gemensamt bearbeta temat. Beräknad tidsåtgång är cirka 10 minuter per elev.

Nationellt prov kurs 1

Provdatum för vårterminen 2025

  • Delprov A genomförs före delprov B och delprov C. Materialet skickas till skolorna under vecka 10. Information om när övrigt provmaterial skickas ut finns i häftet Lärarinformation.
Deko 4
Postad: 15 feb 22:42

Tack så mycket! 

Jag läser på distans via Hermods och har redan bokat min muntliga examination. När jag bokade tid för mitt nationella prov, fick jag också en tid för en muntlig examination. Jag undrar om det stämmer att det är två muntliga examinationer, eftersom jag behöver hämta förberedelsematerial.

Förlåt, men jag har svårt att förstå hur det faktiskt fungerar.

MaKe 672
Postad: 15 feb 22:53 Redigerad: 15 feb 22:59

Det fungerar på ett annat sätt på vuxenutbildningen. Du får tydligen göra en muntlig del från ett gammal nationellt prov. Det är bäst att du frågar din lärare om tydligare instruktioner.

Några tips:

* det handlar oftast om ett argumenterande tal i SVA 1,

* tänk på att du behöver ta en tydlig ställning i frågan och antigen argumentera för eller emot,

* ordna argumenten så här: näst starkaste argument, ett argument, ett motargument som du motbevisar, det starkaste argumentet,

* försök att förstå skillnaden mellan ett argumenterande och resonerande tal - blir det för mycket resonerande får du ett F på den delen,

* du ska tala fritt i 5-10 minuter - du ska inte läsa upp från ett papper, du ska inte hitta på argument under ditt framförande, du ska öva på ditt tal ett par gånger innan du framför det för lärarna - tala inför en spegel, en kompis, en arbetskamrat, ett syskon eller en förälder,

* din PowerPoint-presentation eller Google eller Google presentationer ska inte innehålla en massa text som du läser upp, det ska vara mer nyckelord, ett citat och/eller en bra bild, typsnittets storlek ska vara 18 eller större, räkna med 1 minut per en bild i presentationen.

* ge stöd till dina argument - en personlig erfarenhet, en kort historia om tidigare upplevelser, händelser eller tankar är alltid lätt att komma ihåg, tala om och är intressanta att höra för åhörarna (inklusive lärare i detta fall), men det kan inte vara stöd för alla dina argument - se vilka källor är relevanta i förberedelsematerialet och referera till dem tydligt.

Svara
Close