7 svar
333 visningar
sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 31 mar 2019 22:22

Nationella prov

Hej! Jag ska ha nationella prov i kemi årskurs 9 och jag har haft rätt många vikarier och dåliga lärare i alla mina år i skolan, om det kommer något på nationella provet som jag inte lärt mig och jag får sämre betyg än vad jag brukar få för jag inte lärt mig det som står i nationella, är det mitt fel då,är det jag som är ansvarig att ha lärt mig själv saker? Är det inte orättvist, kan man klaga på det? Till exempel kom kväves kretslopp i årskurs 9s kemi nationella prov för några år sen och om det skulle komma det här året skulle jag få fel på det för jag inte lärt mig ett dugg om det för det står inte om det på min kemi bok, vad kan man göra? Jag är en elev som haft A i alla no ämnen sen jag gått i 6an och det betyder ju att jag kan det jag lärt mig men om jag skulle skriva nationella prov och får ett C för jag inte lärt mig allt som står där, kan jag ändå få A?

Jonto 9686 – Moderator
Postad: 1 apr 2019 01:41

Hej!

Man kan inte vid bedömningen av nationella prov ta hänsyn till att era lärare inte har gått igenom allt som eventuellt kan komma på provet. Nationella provet testar det som finns angivet i läroplanen och skall bedömas lika på alla skolor och alla klasser. Så är det helt enkelt.

Det är naturligtvis inte bra att det varit mycket vikarier och inga behöriga lärare. Det är naturligtvis inte tanken att det ska vara så och det kan man såklart absolut klaga på till rektor för skolan. Sen ska man veta det att det är ont om behöriga kemilärare och att det tyvärr ser ut så att det inte är lätt att få ihop. 

Även om läraren ska se till att lägga upp sin undervisning efter kursplanen och försöka hjälpa er elever att få de kunskaper som krävs för att nå upp till kraven så ligger även faktiskt ansvar på er att se till att ni lär er det som ni behöver kunna. 

Det står att en lärare vid betygsättning ska ta särskild hänsyn till nationella provet i sin bedömning av ett slutbetyg. Däremot har läraren fler saker att bedöma än nationella provet och det är inte bara det som spelar in i bedömning. Hur läraren väljer att väga nationella mot det andra ni gjort är upp till den lärare som ska sätta betyg.

Min rekommendation är att du gällande kemibetyget och kemiundervisningen pratar med den lärare som ni har nu eller den lärare som ska sätta betyget och frågar hur han/hon ser på det här och tänker göra för att bedöma era kunskaper eller tänker kring nationella provet och vad ni gått igenom. Det är fullt möjligt att få ett A i slutbetyg även om man fått C på nationella, men det är inte heller automatiskt så att man kan få A i slutbetyg om man haft A på allt innan och får C på nationella. Det är helt upp till betygsättande lärare att avgöra det utifrån det betygsunderlag som finns.

Om ni är ett par elever eller kanske även föräldrar så kan ni gemensamt prata med rektorn och höra hur han/hon ser på saken. Man behöver inte vara arg och klaga utan förklara att man är missnöjd med undervisningen och tyckt det varit svårt att lära sig saker när det varit mycket vikarier och att ni tycker att det påverkar era kunskaper ni får med er. Då kan rektorn få en chans att förklara eller föreslå en lösning.

Alltså framför allt, ta det lugnt och börja med att prata och fråga de som har ansvar för detta hur de tänker kring det. De kanske också insett detta och har ett svar redo 

sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 apr 2019 02:00 Redigerad: 1 apr 2019 02:03

Okej tack för ditt svar, ska göra det som du sa, så om jag förstått rätt menar du alltså att en elev själv har ansvar att lära sig saker om kemi utanför skolan, så det är alltså en elevs ansvar att köpa kemi böcker med sina egna pengar och utbilda sig själv utan en lärare? Tack så mycket för informationen visste inte om det, så när jag går i gymnasiet ska jag då läsa vad man behöver kunna inom ämnet och köpa egna böcker och utbilda mig själv för att få bra betyg, jag undrar bara hur får man reda på vad man ska kunna om ett ämne i skolan?

Jonto 9686 – Moderator
Postad: 1 apr 2019 02:10 Redigerad: 1 apr 2019 02:12

Lärare, rektor och elev har ett DELAT ansvar för att se till att eleven får med sig de kunskaper de ska från skolan. Kursplanen finns för alla att läsa och hela tiden se vad det är man ska kunna och få med sig. Där kan du inför varje kurs se vad du ska kunna i slutet av en kurs. Under centralt innehåll finns uttryckt vilka ämnesområden som kursen behandlar och kunskapskraven anger hur väl du ska kunna olika saker för olika betyg. 

Det allra bästa sättet att tillägna sig kunskapen är såklart att ha en lärare som förklarar, går igenom saker, övar och berättar vad man ska göra och det är såklart så det är tänkt att vara och bör vara. Det tycker nog alla. Verkligheten ser tyvärr dock ut så att ibland faller det på grund av olika anledningar för att man har en outbildad lärare, resursbrist eller faktorer som inte helt går att påverka. Det är tråkigt men skolsystemet och kursplanen kan inte ta någon hänsyn till detta och därför måste ändå bedöma lika som de elever som fått den bästa av undervisning. Någon form av kursbok borde ni ha fått att kunna läsa och gå igenom och mycket bra material finns att hitta på nätet. En del måste man alltid plugga på egen hand.

sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 apr 2019 03:13

Tack så mycket för dina svar jag förstår nu, vet du vart man kan hitta bra information om kemi på nätet?min kursbok från skolan är skit

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 apr 2019 07:16

naturvetenskap.org

woozah 1414 – Fd. Medlem
Postad: 1 apr 2019 08:23

Å andra sidan är läroplanerna totalt värdelösa enligt mig. Extremt diffusa och väldigt generella och väldigt mycket tolkning vad som bör ingå. Jag tycker t.ex. det är okej vid betygsättning, men läroplanerna ska inte vara skrivna på det sättet som de är nu enligt mig. 

Tendo 158
Postad: 1 apr 2019 09:07 Redigerad: 1 apr 2019 09:08

Om du gjort nationella provet och fått ett lägre betyg än du förväntat dig kan du alltid fråga betygsättande lärare om det finns något du kan komplettera för att visa på de kunskaper som du inte visade under nationella provet. En lärare KAN men måste INTE ge extra uppgifter till dig.

Svara
Close