Näringsämnen - absorption
Varför skulle calcium kunna "interfere" med absorption av järn?
Eller mer allmänt: vad skulle kunna göra att ett näringsämne hindrar kroppen från att ta upp ett annat?
Om ett ämne (t ex ) liknar ett annat ämne (tex ) "för mycket", så kan det "felaktiga" ämnet binda in till något enzym.
Finns det något sätt man kan veta detta utan att "testa sig fram" (mao se om någon som äter yoghurt + kött tar upp järn sämre än någon som äter bara köttet, tex)? Tänker på om jag tex vill få i mig magnesium och vill kunna ta upp så mycket som möjligt av det - kan jag kolla då på något speciellt för att inte något jag äter samtidigt ska krocka med magnesiumet? Eller måste man veta väldigt ingående om enzymers active sites och formen på jonerna (tex Fe^2+)?
Förresten apropå absorption: "bioavailability" hur kommer det sig att tex mängden järn man tar upp från animaliska vs växtkällor skiljer sig?
Man behöver nog veta mer än jag gör för att kunna ge ett bra svar, men om två olika joner är ungefär lika stora och har samma laddning, borde det kunna vara svårt för enzymet att skilja dem åt.
Kalciumjonen är en usel komplexbildare, medan järnjonen är en utmärkt sådan. Egentligen är det ganska förvånande att de kan förväxlas eftersom de kemiska egenskaperna är ganska olika. De har väl snarliknande laddningsdensitet (laddning delat med volym) och därmed liknande elektrostatiska egenskaper. Det finns olika och liknande egenskaper mellan i princip alla metalljoner, så det lär vara ganska svårt att veta vad som har lätt att förväxlas med vad bara genom att titta på dem.