när används
hej.
när används gaskromatografi och när används vätskekromatografi? Alltså vilken typ av lösning brukar man undersöka under respektive och vilken metod är bäst att använda vid olika tillfällen?
Det enkla svaret är att vätskekromatografi används för ämnen som är vätskor eller kan lösas i vätskor. Gaskromatografi används för ämnen som kan fås att förångas, och kan då separeras när de är gasformiga.
mag1 skrev:Det enkla svaret är att vätskekromatografi används för ämnen som är vätskor eller kan lösas i vätskor. Gaskromatografi används för ämnen som kan fås att förångas, och kan då separeras när de är gasformiga.
Ja det spelar alltså ingen roll vilka typ av ämnen som används vid Lc eller Gc? Hur avgör man vilket som används när? För alla ämnen kan väl förångas?
Jo det spelar visst roll. Skall du separera två socker från varandra, så kan du inte få dem att bli förångade.
Lika väl som att du inte kan analysera gaser med vätskekromatografi. Man väljer helt enkelt den variant som bäst passar ämnena som skall separeras, och hur väl ämnena passar materialet som kolonnen är gjord av.
mag1 skrev:Jo det spelar visst roll. Skall du separera två socker från varandra, så kan du inte få dem att bli förångade.
Lika väl som att du inte kan analysera gaser med vätskekromatografi. Man väljer helt enkelt den variant som bäst passar ämnena som skall separeras, och hur väl ämnena passar materialet som kolonnen är gjord av.
Men om det gäller vätskor, och man exempelvis får ut några lösningar och ska bestämma metod, utan att få kokpunkt, hur bestämmer man ifall det är Lc eller Gc man ska använda sig av?
Det beror på vad du vill analysera, eller vilka ämnen du tror dig behöva separera från varandra. Ofta vet man något om ämnet som man vill separera, eller analysera. Är det ett "helt okänt prov med olika ämnen i", så får du väl titta på provet.
a) Dunstar provet framför dina ögon? (kyl då ned det snabbt som attan och kör en liten del på GC)
b) Är provet en vätska? Kör lite av det på LC.
c) Är provet fast typ pulver, prova att lösa upp det i vatten eller ett opolärt lösningsmedel, och kör LC.
Fungerar ingen av a-c, prova ett av de andra alternativen. Du kommer få information om ämnets/ämnenas egenskaper oavsett vilken variant, a-c, du väljer. Och utifrån informationen kan du göra smartare val, och till slut kan du lyckas separera det okända ämnet från alla andra.