Namngivning
Vad sätter man till till namnet om man har en kedje tex på 8 kolatomer och tre kolatomer in från en ände har man ett dubbel bundet sure till en kolatom?
Om man istället har sama kedja med nu ersätts koö nr 3 med ett syre - vad har man då?
På din första fråga är svaret 3-oktanon. På din andra fråga är svaret att den molekyl du beskriver inte kan blidas eftersom syre bara bildar två bindningar. Den kan inte både sitta mitt i kolkedjan som en eter och samtidigt ha en dubbelbindning till ett annat syre.
SvanteR skrev :På din första fråga är svaret 3-oktanon. På din andra fråga är svaret att den molekyl du beskriver inte kan blidas eftersom syre bara bildar två bindningar. Den kan inte både sitta mitt i kolkedjan som en eter och samtidigt ha en dubbelbindning till ett annat syre.
Okej så en keton behöver inte sitta på en ände då?
Är det så med andra funktionella grupper också - att de kan sitta mitt i kedjor? (frågan kommer av att vårt namngivningspapper har bilder som visar dem som "avhuggna" ändar - alltså man ser hur de funktionella grupperna ser ut/är definierade och sedan går det ett streck från gruppen som övergår i "suddighet" som ska beskriva molekyl "x" som den kan tillhöra)
På andra frågan så var jag nog otydlig: jag menade alltså att hur blir det om man - och glöm första frågan - har en åtta kolatomer lång kedja och 3 kolatomer in från en ände har man bytt
Om det skall vara en keton måste det dubbelbundna syret sitta på en sekundär kolatom - om det sitter på ett ändkol, är det en aldehyd (eller en syra, om det inte är ett H utan en OH-grupp på den sista bindningen.
Jag är lite osäker på vad du menar, men om molekylen ser ut så här (fyll på med väte själv):
C-C-C-O-C-C-C-C-C
så är det en pentylpropyleter
Och ja, (vissa) funktionella grupper kan sitta var som helst i en molekyl. Men det beror på gruppen var den kan passa in.
om man tar exempel med C-C-C-O-C-C-C-C-C hur namnger man den?
Det var ju precis samma molekyl som SvanteR namngav.
jo jag vet men jag undrar hur namnet bli så, vad för system det är med o:n i kedjan
Syret i mitten visar ett det är en eter, de båda grupperna är en propylgrupp (3 C) och en pentylgrupp (5 C), alfabetisk ordnig på "svansarna". Den skulle också kunna heta propoxipentan.