3 svar
253 visningar
majasuper123 5
Postad: 5 okt 2023 19:47 Redigerad: 5 okt 2023 19:57

Krönika

Hej! Jag går i nian och vi skriver just nu krönikor. Jag skulle gärna vilja ha lite feedback med min som handlar om betyg i grundskola och att vi ungdomar inte ska stressa upp oss i onödan. Den är inte helt klar eftersom jag märker att något är fel men jag vet inte hur jag ska förbättra den, jag känner mig lite fast. Jag har läst på många sidor på nätet och frågat min lärare.  Jag tänker att den kan vara för repetitiv? All hjälp uppskattas mycket.!! Här kommer den:

Inte långt kvar tänker jag, snart är jag i mål. Med djupa andetag tar jag mina sista steg fram till mållinjen. I tre år har jag kämpat. Äntligen framme. Även om det låter smörigt så har jag på riktigt lagt ner blod, svett och tårar i det här. Om du inte fattar vad jag snackar om så gäller det betygshetsen. 


För några veckor sedan kollade jag på nyheterna med min pappa som vi brukar göra fredagskvällar, när jag hör reportern prata om hur betygshets har blivit allt kraftigare och jobbigare, att Sveriges ungdomars mentala hälsa rasar och allt fler ungdomar blir hemmasittande. Det fick mig att tänka och ifrågasätta mina tre sista skolår. Var det verkligen värt mödan? Varje dag blir vi matade om hur viktigt det är att få bra betyg, av kompisar, av föräldrar och familjemedlemmar. Vid varje släkt kalas är det alltid någon som kommer fram och frågar om hur det går i skolan då de indirekt menar ens betyg. 


Elever stressar ihjäl sig och är vakna till sent på kvällen för att plugga till det där provet som de har offrat hela sin helg på. Allt det där bara för att få bra betyg. Fast varför? Varför vill vi ha så bra betyg? Varför stressar vi upp oss så mycket? De flesta jag känner vill ha jättebra betyg för att komma in på ett bra gymnasium, vilket jag fattar till hundra procent, men varför springa allt man kan på första varvet när man inte orkar till mållinjen? Om man ser utbildningens väg som ett lopp så skulle man kunna säga att grundskola som första varvet, visst du kom först men du har ju inte sprungit klart än, kommer du verkligen klara av att springa klart loppet i samma fart? Troligtvis inte. 


En elev som har 295 meritvärde kommer in i samma skola och program som en elev med meriten 340. Vem är smartare? Jag gissar att du kommer säga den med 340 merit, för den fick ju bättre betyg. Om vi tänker på samma sätt som förut, betyder det att den som springer snabbast första varvet vinner loppet? I själva verket så tycker jag att personen med 295 kanske har fördelen. Den personen har högt betyg och lärt sig vad den behöver och har nog mer kraft för att studera mer.  


Jag har flera vänner som har haft jättebra betyg i grundskolan och sedan inte orkat att få samma betyg i gymnasiet - grundskolebetygen betyder inget nu. Det går ju inte direkt att flexa att man var först på första varvet när man inte orkade göra klart hela loppet. Det ideala är att ha jämn takt mellan de olika varven, men i slutändan är faktiskt slut resultaten som är det viktiga.


Nu tänker vi att allt gick som planerat, man fick jättebra betyg i grundskolan, man kunde fortsätta ha samma rytm i både gymnasiet och på universitetet. Man kom först i mål i rekordtid, fast till vilket pris? I fall man inte är ett superintelligent geni som kan plugga lite och fortfarande har bra betyg, så har man pluggat sönder, troligen inte haft tid med vänner och bränt ut sig.


Grundskolan är bara första varvet, sakta ner lite och tänk på lång sikt hur orolig man ska egentligen vara om sina betyg, chilla ner lite. Missförstå mig ej, betygen i grundskolan är viktig till viss del men mental hälsa och sociala liv är också det, och det är viktigt att ta vara på det.

majasuper123 5
Postad: 6 okt 2023 20:38

Någon?

anonym972 186
Postad: 7 okt 2023 14:23

Elever stressar ihjäl sig och är vakna till sent på kvällen för att plugga till det där . Allt det där 

De flesta jag känner vill ha jättebra  gärna få bra betyg för att komma in på ett bra gymnasiumskola,

Grundskolan är bara första varvet, sakta ner lite och tänk på lång sikt hur orolig man ska egentligen vara om sina betyg, chilla ner lite.

Missförstå mig ej, Missförstå mig inte!

/Fantastisk krönika som lockar läsaren vidare. Men ett tips är att skriva bättre ord än "de där" man förstår inte riktigt hur du menar med detta ordet. Samt "chilla lite", påstås vara som slang ord, försök att ändra den. Dessutom så har jag lagt till vissa ändringar som feedback som du kan förbättra. Lycka till, grymt jobbat!

majasuper123 5
Postad: 7 okt 2023 20:59
 

Tack så mycket @anonym972 ! Dessa tips hjälpte mig, jag har redan ändrat ändringarna! Förutom grammatiken, om man tänker texten som hel helt, vad tänker du? Min lärare så att den gick lite i tom varv men jag har faktiskt ingen aning om vad han menar. 

Svara
Close