Någon som vet hur man kan beräkna ekvivalenspunkten samt halvtitrerpunkt med denna info
Det gäller en titreringslabb med först saltsyra och sedan ättiksyra där det tillsätts mer och mer NaOH och man antecknar pH-värdet efter varje gång man tillsätter. Har alltså flera värden för pH förändringen hos både saltsyran och ättiksyran samt en tabell som jag gjort där jag vet att den brantaste punkten motsvarar ekvivalenspunkten, men frågan är hur får jag reda på just den matematiskt sätt? Vill inte bara gissa genom att välja någon punkt på den branta kurvan utifrån vad mina ögon uppfattar som mest brant. Eller finns det någon sätt att ta fram det i excel där jag gjort mina tabeller? Samma fråga har jag kring att beräkna halvtitrerpunkten
Wbd554 skrev:Det gäller en titreringslabb med först saltsyra och sedan ättiksyra där det tillsätts mer och mer NaOH och man antecknar pH-värdet efter varje gång man tillsätter. Har alltså flera värden för pH förändringen hos både saltsyran och ättiksyran samt en tabell som jag gjort där jag vet att den brantaste punkten motsvarar ekvivalenspunkten, men frågan är hur får jag reda på just den matematiskt sätt? Vill inte bara gissa genom att välja någon punkt på den branta kurvan utifrån vad mina ögon uppfattar som mest brant. Eller finns det någon sätt att ta fram det i excel där jag gjort mina tabeller? Samma fråga har jag kring att beräkna halvtitrerpunkten
Vilken punkt du väljer på den branta kurvan spelar väldigt liten roll, det handlar ju om typ en droppe. Halvtitrerpunkten är när man har tillsatt precis hälften så mycket NaOH. Läs av pH, så har du syrans pKa-värde.
Så hälften till ekvivalenspunkten... Så om ättiksyran enligt experimentet hade pH 10,67 som ekvivalensvärde vid 20 ml tillsatt NaOH så är ekvivalenspunkten när det hade tillsats hälften, alltså 10 ml NaOH och då var pH värdet 5,65 enligt experimentet. Men är det rimligt?
Wbd554 skrev:Så hälften till ekvivalenspunkten... Så om ättiksyran enligt experimentet hade pH 10,67 som ekvivalensvärde vid 20 ml tillsatt NaOH så är ekvivalenspunkten när det hade tillsats hälften, alltså 10 ml NaOH och då var pH värdet 5,65 enligt experimentet. Men är det rimligt?
Värdet stämmer ganska dåligt med litteraturdata för ättiksyra, men det är det värde som detta experiment har givit.
Ok, nu har jag 2 frågor:
1. Vad kan felet bero på? Alltså att det var så avvikande. Är det bara ev mätfel?
2. Sen undrar jag vilka olika beräkningar man skulle kunna göra på en sån graf man får fram?
Wbd554 skrev:Ok, nu har jag 2 frågor:
1. Vad kan felet bero på? Alltså att det var så avvikande. Är det bara ev mätfel?
Omöjligt att svara på utan mer information.
2. Sen undrar jag vilka olika beräkningar man skulle kunna göra på en sån graf man får fram?
Man använder titrerkurvan för att ta fram ekvivalenspunkt(er) och pKa-värde(n) för svaga syror.
Kan saltsyra ha ett pKa värde?
Wbd554 skrev:Kan saltsyra ha ett pKa värde?
Kort svar: Nej, eftersom saltsyra är en stark syra. Det gör att saltsyra är fullständigt protolyserad (det finns inga HCl-molekyler kvar) så om man försöker räkna ut Ka kommer man att dividera med 0, och det är förbjudet.
Längre svar: Vetenskapsmän älskar att generalisera, så varför skulle syror bara handla om vattenlösningar? Om man löser upp HCl i något annat lösningsmedel kan man göra mätningar och sedan beräkna något som motsvarar Ka-värden även för starka syror. Om pKa är lägre än -1,7 (motsvarar koncentrationen av H2O i rent vatten) så är det en stark syra.