Nytt ämne vid fission
Hur blir det ett nytt ämne ifall det är en fission är det inte fortfarande samma antal neutroner och protoner? Om någon vänlig kan förklara? uppgiften
Rubrik ändrad från "Någon som kan förklara" till nuvarande. En beskrivande rubrik underlättar för de som svarar, och hjälper till att skilja trådar från varandra. /Smutstvätt, moderator
Antalet neutroner och protoner kan vara det samma, men de är efter fissionen (=kärnklyvningen) uppdelade i två nya lättare dotterkärnor, som i ditt exempel där cesium-137 bildas som en av de lättare dotterkärnorna.
Den andra lättare kärnan är skillnaden mellan ursprungskärnan (uran-235) plus neutronen, och den bildade dotterkärnan och de frigjorda neutronerna.
Kommer du vidare mot att hitta vilken den andra kärnan är?
mag1 skrev:Antalet neutroner och protoner kan vara det samma, men de är efter fissionen (=kärnklyvningen) uppdelade i två nya lättare dotterkärnor, som i ditt exempel där cesium-137 bildas som en av de lättare dotterkärnorna.
Den andra lättare kärnan är skillnaden mellan ursprungskärnan (uran-235) plus neutronen, och den bildade dotterkärnan och de frigjorda neutronerna.
Kommer du vidare mot att hitta vilken den andra kärnan är?
Om cesium har 55 protoner och uran 92 så blir det väl som är 37 vilket motsvarar rubidium, fattade inte uppgiften då jag trodde att när en fission inträffar så är det fortfarande samma ämne, för läste en sida om atombomb o då blir det en kedje reaction o trodde att det var av bara massa uran
Precis det är rubidium som är den andra kärnan. Men frågan undrade vilket masstal/isotop (protoner+neutroner) den kärnan har?
mag1 skrev:Precis det är rubidium som är den andra kärnan. Men frågan undrade vilket masstal/isotop (protoner+neutroner) den kärnan har?
137-55 = 82 så cesium har 82 neutroner och rubidium har 235-137= 98 så 98-55=43 så svar 43 neutroner o 55 protoner så 98Ru
Nästan, vad var det som fick kärnan att klyvas? I och med att denna partikel fångas in ökar masstalet med 1.
Sedan frigörs två neutroner under sönderfallet, vilka åker iväg som fria neutroner - de bidrar alltså inte till någon partikels masstal.