4 svar
131 visningar
mattegeni1 3231
Postad: 20 mar 2022 13:01

Mycket luft = ökar värmestrålning och konvektion?

Förstår inte hur mycket luft kan öka värmestrålning och konvektion?

SeriousCephalopod 2696
Postad: 20 mar 2022 13:12

Mycket luft? När skulle mängden luft variera? 

mattegeni1 3231
Postad: 20 mar 2022 13:17
SeriousCephalopod skrev:

Mycket luft? När skulle mängden luft variera? 

för olika byggnadsmaterial medför det att värmekonduktiviteten sjunker med ökande luftinnehåll MEN det får inte bli alltför mycket luft (låg densitet) för då ökar värme strålning och konvektion sa min lärare på en föreläsning men förstår inte hur det kan öka med strålning och konvektion om luften är mer? och hur kan mer luft vara låg densitet blir inte densiteten högre?

SeriousCephalopod 2696
Postad: 20 mar 2022 13:36

Du ska nog inte ta en utslängd kommentar och försöka formulera en hård implikation.

I sak är det bara att stillastående luft leder värme dåligt medan luft i rörelse kan leda bort värme ganska bra. Har du stora luftfickor finns det mer möjligheter att luftströmmar och drag att uppstå än om luftfickorna är små. Det är dock en balans mellan flera olika faktorer så går inte att ge en hård regel.

Men låt oss ge ett konkret exempel. Jämför ett glasfönster med 1, 2, och 3 glaspaneler.

Ett fönster med en enda glaspanel är usel isolering då glaset bara leder värme från insida till utsida med värmeledning.

Två glasskivor med luft emellan isolerar ganska bra eftersom det är svårt för luften mellan glasskivorna att etablera ett flöde och stilla luft isolerar bra.

Har man tre glasskivor, dvs skapar en extra vägg mellan det yttre och inre glaset så blir isoleringen oftast ännu bättre eftersom luften mellan glasen har mindre utrymme att flöda och temperaturskillnaden mellan de två angränsande glasskivorna blir mindre så drivkraften som etablerar luftströmmar är mindre.

Får man välja mellan två glasskivor med ett mellanrum på 2cm eller att lägga en extra glasskiva mellan dem så att det tekniskt sett blir mindre luft men mindre konvektion så kan det vara värt det. En glasskiva blockerar även värmestrålning bättre än luft.

Pieter Kuiper 8033 – Avstängd
Postad: 20 mar 2022 13:50
mattegeni1 skrev:
 och hur kan mer luft vara låg densitet blir inte densiteten högre?

Sten har hög densitet.

Stenull har lägre densitet.

Luft har ännu lägre densitet (1,3 gram/liter).

Svara
Close