5 svar
180 visningar
Horsepower 464 – Fd. Medlem
Postad: 21 aug 2018 19:46 Redigerad: 21 aug 2018 20:10

Mutationer

Hej, jag håller på att läser om mutationer och i min bok stod det såhär:

"Mutationer i gener som ger upphov till viktiga proteiner är dock ofta negativt och kan orsaka olika sjukdomar."

Då undrar jag varför, protein är ju något som bygger upp kroppen, det ingår  ju i kroppens alla vävnadsceller, varför skulle det då vara något negativt? Beror det på att hen med en mutation  har en annan sorts DNA (eller i för sig har ju alla unika individuella DNA, men jag menar att hen kanske fick ett fel i arvsmassan) och därför passar inte just vissa proteiner till individens DNA kod för att hen ska kunna utvecklas för det kanske har negativa biverkningar...

Är jag inne på rätt spår? Isf vad är det rätta svaret! Tacksam för svar!

//Horsepower

Flyttade tråden från Biologi till Biologi/grundskola eftersom dina andra frågor är för åk 8. Om du lägger dina trådar på rätt nivå är det lättare för oss att ge bra svar. /Smaragdalena, moderator

Teraeagle Online 20690 – Moderator
Postad: 21 aug 2018 19:51 Redigerad: 21 aug 2018 19:52

Det känns som att du missar en stor grupp viktiga proteiner som det nog är enklast att resonera utifrån - enzymerna. Om en mutation ger fel aminosyra kommer enzymet att vecka sig lite annorlunda. Då kan de katalyserande egenskaperna bli helt annorlunda och enzymet kanske börjar katalysera en annan reaktion där något skadligt bildas. Samtidigt är det något viktigt som inte produceras. Det är i alla fall ett exempel.

Horsepower 464 – Fd. Medlem
Postad: 21 aug 2018 20:03

Hej Teraeagle, jag förstår inte riktigt vad du menar skulle dun snälla kunna förklara vad du menar.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 aug 2018 20:10

Vet du vad ett enzym är?

Horsepower 464 – Fd. Medlem
Postad: 22 aug 2018 07:43

Ja, det är väl som små kemiska saxar, som exempelvis bryter ner vår mat så att vi lättare kan suga upp näringen? Det finns väl b.la. i vårt saliv.

Smutstvätt 24779 – Moderator
Postad: 22 aug 2018 08:04

Bland annat, ja. Ett enzym är ett ämne som snabbar på eller saktar ned en reaktion. Vissa enzymer bryter ned föda, andra gör sådant som att snabba på andra reaktioner i kroppen. Enzymer är proteiner, och dessa tillverkas efter en ritning i dna. Om den ritningen blir fel, kan enzymet förlora sin funktion. Då finns risken att individen exempelvis inte kan bryta ned föda, och av den anledningen svälter ihjäl. 

Ett annat protein i kroppen (dock ej ett enzym) som är otroligt viktigt är ett protein vid namn p53. Det fungerar som en broms för kroppens celldelning. Om detta proteinet blir felkonstruerat, fungerar inte kroppens kontroll över sin celldelning, och individen löper mycket stor risk att utveckla cancer. 

Svara
Close