4 svar
495 visningar
jagärintesåsmart behöver inte mer hjälp
jagärintesåsmart 71
Postad: 15 apr 2021 19:15

Mosaik i naturen

Vad menas med mosaik i naturen? Förstår inte förklaringen i min bok "Gynnsamma platser för en art ligger iftast som öar, isolerade från varandra. Mellan dem ligger hav av ogästvänliga miljöer. Gästvänliga och ogästvänliga miljöer bildar mosaik i naturen"

??? hur ska detta (vad det än nu är) kunna påverka den ekologiska successionen?

mag1 9478
Postad: 15 apr 2021 21:16

Det är en liknelse, för att beskriva hur gynnsamma platser separeras ifrån varandra av ogästvänliga - precis som bitarna i mosaik.

jagärintesåsmart 71
Postad: 15 apr 2021 23:50
mag1 skrev:

Det är en liknelse, för att beskriva hur gynnsamma platser separeras ifrån varandra av ogästvänliga - precis som bitarna i mosaik.

Tack! Jag läste kring att vissa arter aldrig når fram till dessa gynnsamma plaster pga de ogynnsamma platserna som dem behövde ta sig igenom. Då går ju ekosystemet miste om en komponent vilket bör i sig påverka den biologiska mångfalden, resurser. Hur detta kan påverka den ekologiska successionen då? Är det för att specifika arter inte finns i olika delar av de olika skogs-stadium som t.ex om Dalripan inte finns i fält/bottenskikt i skogen vilket gör att den inte kan utföra nödvändiga saker eller jag har faktiskt ingen aning

mag1 9478
Postad: 16 apr 2021 16:27

jagärintesåsmart skrev:

Tack! Jag läste kring att vissa arter aldrig når fram till dessa gynnsamma plaster pga de ogynnsamma platserna som dem behövde ta sig igenom. Då går ju ekosystemet miste om en komponent vilket bör i sig påverka den biologiska mångfalden, resurser. Hur detta kan påverka den ekologiska successionen då?

Den ekologiska successionen behöver inte påverkas av att den gynnsamma platserna ligger separerade. Dessa gynnsamma platser kan nog betraktas som en biotop. Beroende på hur stor utbredning den händelse som startar den biologiska successionen har, kan antingen samtliga gynnsamma platser påverkas (motsvarande hela mosaiken, som vid massiva skogsbränder) eller så påverkas endast några av de gynnsamma platserna - och då sker den ekologisk successionen endast på de påverkade platserna.

 

Är det för att specifika arter inte finns i olika delar av de olika skogs-stadium som t.ex om Dalripan inte finns i fält/bottenskikt i skogen vilket gör att den inte kan utföra nödvändiga saker eller jag har faktiskt ingen aning

Hur det är med just dalripan vet jag ej.

arhanlud 3
Postad: 20 apr 2021 14:25

Jag har endast blickat igenom de andra svaren, så jag kan ha missat om någon skrev det här. 

Men du skulle kunna dra en koppling mellan naturen och celler; cellernas membran fungerar som en flytande mosaik, i och med att ingenting är fast, utan flyter som ett enat lager mellan cellvägg och cellplastma. Dessutom släpper det endast igenom vissa partiklar, det är selektivt, genom vissa "öar" av proteintunnlar. Att det släpper in och ut dessa partiklar är en del av cellernas sätt att bevara/upprätthålla homeostas. Naturen gör på samma sätt; mosaiken skiljer åt olika arter för evolution och ger därigenom en balans (homeostas) i det ekologiska kretsloppet!

Detta är en koppling som kan göras för att beskriva mosaiken i naturen mer ingående. Däremot behöver du kanske inte skriva det på uppgiften/provet om du inte har nog ord :)

Svara
Close