Mörkgrå saltbeläggning på järnbit
Hej!
Jag har läst i en tråd (https://www.pluggakuten.se/trad/rost-bikarbonat/) att en skyddande hinna av ”järn-oxid-hydroxid-karbonat”-salt troligen bildas på en bit järn då bikarbonat samt järnet interagerar i en behållare med vatten. Hinnan ska förhindra rost.
Jag undrar följande, utifrån egen erfarenhet: varför blev ytan på järnet i mitt fall matt och mörkgrått? Själv funderar jag på om färgen kan förklaras av järn(II)oxid. Enligt en källa förklaras skilda färger på salter av variationer i valens (källa: https://www.products.pcc.eu/sv/academy/salter-struktur-egenskaper-tillampningar/).
Vore tacksam för svar.
Ja, det är någon form av järnförening tillsammans med syre (kan vara en oxid, hydroxid, karbonat eller en blandning av dessa - går ej att fastställa utan att undersöka det i detalj) som har bildats på ytan. Färger hos salter är ganska krångligt, det kan orsakas av flera olika saker. Hos metallsalter är jonernas laddning (valens) en sådan faktor som påverkar färgen. Det är olika elektronövergångar mellan metalljonerna och det som jonerna binder till (kallas ofta ligander) som påverkar färgen.
Tack så mycket!