Monomer och polymer
Hej!
Jag är lite förvirrad gällande monomerer och polymerer. Är monomerer de ingående molekylerna i de kedjeformiga molekylerna som bygger upp polymerer, eller är monomerer de molekylerna som "själva" bygger upp polymerer?
Jag här nämligen läst både detta:
"Monomerer är små molekyler som kan sammanfogas på ett upprepande sätt för att bilda mer komplexa molekyler som kallas polymerer. Monomerer bildar polymerer genom att bilda kemiska bindningar eller binda supramolekylärt genom en process som kallas polymerisation."
och detta:
"Polymer, syntetiskt eller naturligt, oftast organiskt ämne som består av kedjeformiga molekyler. Dessa kedjeformiga molekyler är i sin tur uppbyggda av många mindre molekyler (monomerer). Delarna i de kedjeformiga molekylerna är förenade med kovalenta bindningar på ett repeterande sätt. Polymerer framställs genom polymerisation.
Hoppas att det går att förstå hur jag menar...
dessa kanske betyder exakt samma sak och jag bara är lite tröt men jag förstår tyvärr inte hahhah
Monomerer är de små molekylerna som fanns innan polymeren blev till. Vanligaste sortens plast, polyeten, bildas när många, många etenmolekyler kopplar ihop sig med varandra till långa, ogrenade kedjor. Polypropen (som finns t ex i såna där gröna rep) bildas bildas när många, många propenmolekyler kopplar ihop sig med varandra till långa kedjor med en massa metylgrupper på. Monomererna är ofta riktigt otäcka mycket reaktiva ämnen (eten och propen är nog jämförelsevis "snälla").