Monetarismen
Hej, två frågor angående monetarismen.
1. Vad är viktigt enligt monetarismens för att samhällsekonomin skall fungera?
Och hur vill de lösa de olika problemen i ekonomin som tex låg och högkonjunktur, arbetslöshet etc.
Skulle uppskatta om ni kunde tipsa några sidor som jag kan gå in på och läsa. Hittills har jag bara besvarat lite hur de tänker tex hålla ner inflationen så man får mer för pengarna. Och den första har jag svarat med att ekonomin fungerar bättre med mindre inblandning av staten.
Tack.
Rulla ner till sidan 5 i det här dokumentet:
http://www.kursplaneringen.se/files/Nationalekonomiska_teorier.pdf
Där hittar du en bra punktlista.
Den kommer kunna besvara alla dina frågor, så kan du fråga om något där är oklart.
Det du hittills har skrivet är rätt.
Monetarismen bygger ju på marknadsekonomi och att marknaden reglerar sig självt bäst utan politisk inblandning(finanspolitik) och att det finns en naturlig inflation som stiger penningutbudet i ekonomin ökar och därför måste man med hjälp av penningpolitik(ex. räntehöjningar, räntesänkningar) reglera detta.
Vad gäller arbetslöshet så menar man att en viss arbetslöshet är naturlig och sund, att det inte går att hålla arbetslösheten nere på noll för att få en ruljans på arbetsmarknaden där människor byter jobb och det finns en konkurrens. Staten bör alltså inte gå in och starta upp projekt eller dylik för att skapa arbetstillfällen utan arbetstillfällen kommer uppstå naturligt när ekonomin går bra och marknaden får styra och nya arbetstillfällen efterfrågas.