4 svar
57 visningar
pinkcore 50
Postad: 29 aug 11:25

Moment medurs/moturs

Hej, jag förstår inte hur man ska veta ifall en krafts moment går medurs eller moturs. Är det beroende på vilket håll kraften går, ett exempel i min fysikbok hade att mg kraften hade moment medurs och normalkraften hade moment moturs, sedan fanns en annan uppgift som hade mgs moment moturs istället och en kraft horisontellt uppåt hade medurs. 

 

Tacksam för svar.

Det är alltid i förhållande till momentpunkten så det finns inget generellt man kan säga. Du måste kolla på varje enskilt fall för sig.

Som vanligt: Rita! Det är väldigt svårt att avgöra sådant här utan en bild.

Laguna Online 29698
Postad: 29 aug 13:12

Man bestämmer sig för åt vilket håll en kraft verkar och i en bild visar man det med en pil. Sedan räknar man kraften åt det hållet som positiv, både för kraftjämvikt och moment. Sedan kan det visa sig att kraften blir negativ, för det är inte alltid uppenbart när man börjar åt vilket håll den verkar, men alla formler fungerar ändå.

Yngve Online 39808 – Livehjälpare
Postad: 29 aug 13:29 Redigerad: 29 aug 13:29
pinkcore skrev:

[...]

Är det beroende på vilket håll kraften går, ett exempel i min fysikbok hade att mg kraften hade moment medurs och normalkraften hade moment moturs, sedan fanns en annan uppgift som hade mgs moment moturs istället och en kraft horisontellt uppåt hade medurs. 

Visa bilderna från boken så kan vi försöka förklara skillnaderna/likheterna baserat på dem.

Svara
Close