Molekylbindningar
Hej, jag har en fråga om molekyl bindningar.
Varför har molekylbindningar ingen laddning? T.ex en vätgas molekyl delar på 2 elektroner. Då är väl laddning negativ? Samma sak med H2O som har 2 elektroner i K-skalet och 8 i L-skalet när syreatomen delar 2 elektroner med 2 vätatomer.
Skillnaden mellan molekyler och joner, är att jonerna har en laddning (plus eller minus), medans molekylerna saknar laddning. Det är ett sätt att dela upp ämnen efter deras egenskaper, där just jonernas kännetecken är att de har en laddning. Och motsvarande molekylerna saknar laddning.
Det stämmer att i vätgasens molekylbindning så delar atomerna på två elektroner, en från vardera atom. Men man tänker sig att elektronen hos väteatom (A) "lånas ut" till väteatom (B), blir får ju A plus ett och B minus ett - så summan av deras "lånade" elektroner blir fortfarande noll.
För vatten är det liknande. Man kan också beskriva det som att i molekyler är antalet elektroner lika med antalet protoner. I väte är det en proton i kärnan (laddningen +1) och en elektron (laddningen -1).
För vatten blir det motsvarande, antalet protoner är lika med antalet elektroner. Detta då väte har en elektron och en proton, och syre har åtta av varje.
Om det bildas en jon eller en molekyl beror på förhållandet mellan protoner och elektroner, det beror inte på vilka skal som elektronerna befinner sig i.