Molekyl - elektrisk laddning?
Hej!
Jag läste nyligen att en molekyl antingen har en negativ laddning eller positiv laddning, men jag undrar hur det kommer sig? Är inte molekyler neutrala? Jag trodde endast att atomer kunde ha elektriska laddningar, och för att "få bort" laddningarna så bildade de molekyler, men tydligen är det inte så. Betyder det här att vanliga ämnen som t.ex. H2O och CO2 eller CaCl också har laddningar? Vad för laddningar isåfall?
Tack på förhand!
Vad stod det ordagrant?
Laguna skrev:Vad stod det ordagrant?
"Alla molekyler har elektriska laddningar; det finns både positiva och negativa laddningar men hos vissa molekyler uppstår laddningar bara tillfälligt och under väldigt korta stunder. Ett överskott av elektroner ger en negativ elektrisk laddning. Ett underskott av elektroner ger en positiv elektrisk laddning."
- detta är taget ur Youtube videon "Kemisk bindning del 1 - Introduktion till kemisk bindning" från Youtube kanalen "kemilektioner"
En molekyl är alltid oladdad totalt - om den är laddad kallas den inte molekyl utan jon. Däremot kan elektronerna flytta sig, så att en viss ände av molekylen är positivt laddad och en annan är negativt laddad. Ibland är laddningarna ojämnt fördelade hela tiden - t ex är vätena i en vattenmolekyl lite positivt laddade och syreatomen lite negativt laddad. Då säger man att man har en dipol. Om ojämnheterna är tillfälliga, leder det till att molekylen kan bilda van der Waals-bindningar till andra molekyler.
Fråga från mig: hur är det t.ex. i vatten där det finns många oladdade H2O och en del OH- och H3O+? Hoppar de där protonerna omkring, eller är det samma joner hela tiden?
De hoppar omkring. Det är en dynamisk jämvikt.