mjölksyra
Hej!
I en anaerob lösning med glukos, jäst och vatten, kan mjölksyra bildas? Eller är det endast etanol som bildas? Eller beror det på jästen?
Anaerob betyder att det inte finns syre. Behövs syre för reaktionen som ger mjölksyra? I så fall kan den inte hända.
villsovaa skrev:Hej!
I en anaerob lösning med glukos, jäst och vatten, kan mjölksyra bildas? Eller är det endast etanol som bildas? Eller beror det på jästen?
Det beror på organismen.
Med fermenterande jäst brukar oftast Saccharomyces cerevisae menas, och denna art fermenterar pyrovat till etanol och koldioxid. Men det finns så klart andra organismer (t.ex. olika arter av lactobacillus) som kan fermentera pyrovat till laktat (mjölksyrans bas, den protolyseras till laktat).
mag1 skrev:villsovaa skrev:Hej!
I en anaerob lösning med glukos, jäst och vatten, kan mjölksyra bildas? Eller är det endast etanol som bildas? Eller beror det på jästen?
Det beror på organismen.
Med fermenterande jäst brukar oftast Saccharomyces cerevisae menas, och denna art fermenterar pyrovat till etanol och koldioxid. Men det finns så klart andra organismer (t.ex. olika arter av lactobacillus) som kan fermentera pyrovat till laktat (mjölksyrans bas, den protolyseras till laktat).
Okej. Min lärare säger att mjölksyra endast kan bildas i musklerna om det fattas syre, men det kan alltså bildas i jäst, vatten och glukos också, beroende på jästen? Eller vad menar du med "organism"?
Vi människor kan bara fermentera pyrovat till laktat. Vi kan med andra ord inte fermentera pyrovat till etanol som vissa jästsvampar kan.
I princip kan en organism (vilket som) antingen fermentera pyrovat till laktat eller till etanol. Olika jästsvampar (d.v.s. olika sorters jästorganismer) skiljer sig åt - men generellt fermenterar naturliga jästsvampar pyrovat ill etanol. Det kan finnas undantag, men jag kommer inte på rak arm på något sådant.
mag1 skrev:Vi människor kan bara fermentera pyrovat till laktat. Vi kan med andra ord inte fermentera pyrovat till etanol som vissa jästsvampar kan.
I princip kan en organism (vilket som) antingen fermentera pyrovat till laktat eller till etanol. Olika jästsvampar (d.v.s. olika sorters jästorganismer) skiljer sig åt - men generellt fermenterar naturliga jästsvampar pyrovat ill etanol. Det kan finnas undantag, men jag kommer inte på rak arm på något sådant.
Tack för svaren!!