Mjölk heterogen?
Hej hur kan mjölk vara en heterogen blandning?
När man kollar på mjölk av vad jag kommer ihåg är det bara en vit väska som verkar bara ha en beståndsdel (ja självklart innehåller det en del vatten, proteiner och kolhydrater) men de går endast att se med mikroskop. Bör inte mjölk då vara en homogen blandning?
Om en saltvatten blandning är en homogen blandning, pga att det ser ut att va endast en beståndsdel så bör mjölk också väl vara en homogen blandning? Man kan väl se saltet i mikroskop också i saltvatten? Är inte saltvatten också då en heterogen blandning?
Hoppas ni förstår hur jag menar
Mjölk består av både en vattenfas och en fettfas i form av små finfördelade fettdroppar. Det spelar ingen roll att dessa är små och endast syns i mikroskop - de går ändå att urskilja. Det kan man inte göra med salt i vatten oavsett ens om man använder mikroskop.
Man kan dessutom separera faserna från varandra, om man t.ex. centrifugerar mjölk klumpar fettdropparna ihop sig och man får en gräddig, fettrik fas och en mindre fettrik vattenfas. Det går inte att separera en saltlösning eller någon annan lösning på detta sätt.
Teraeagle skrev:Mjölk består av både en vattenfas och en fettfas i form av små finfördelade fettdroppar. Det spelar ingen roll att dessa är små och endast syns i mikroskop - de går ändå att urskilja. Det kan man inte göra med salt i vatten oavsett ens om man använder mikroskop.
Man kan dessutom separera faserna från varandra, om man t.ex. centrifugerar mjölk klumpar fettdropparna ihop sig och man får en gräddig, fettrik fas och en mindre fettrik vattenfas. Det går inte att separera en saltlösning eller någon annan lösning på detta sätt.
Okej, tack för hjälpen