Minsta avståndet mellan två positioner med destruktiv interferens
Hej!
På några ställen har jag läst att minsta avståndet mellan två positioner med destruktiv interferens/nodlinjer är en våglängd. Nu stötte jag dock på en lösning till en uppgift i boken där det stod att minsta avståndet mellan två positioner med destruktiv interferens är en halv våglängd. Detta känns logiskt med tanke på formeln deltaS=(2n-1)*(λ/s), men jag är ändå osäker på vad som är rätt - är det en halv våglängd eller en hel våglängds avstånd?
Tack på förhand.
Här förklaras det på ett korrekt och enkelt sätt tycker jag.
Förstår det som står i länken, dvs. att vägskillnaden mellan centralmax och första nodlinjen är en halv våglängd, men innebär det då att vägskillnaden mellan två intilliggande nodlinjer är en våglängd?
Natur_1234 skrev:Innebär det då att vägskillnaden mellan två intilliggande nodlinjer är en våglängd?
Nej. Den här bilden från Peters länk visar ju att avståndet mellan nodlinjer kan bli hur stort som helst:
Hmm, jag tror att du rör ihop det. Man pratar inte om "vägskillnaden mellan centralmax och första nodlinjen" som du skriver.
Om vi utgår från bilden under rubriken "7. Vad är interferens? Vad är konstruktiv och destruktiv interferens?" i länken: Det man menar med vägskillnad är skillnaden mellan avståndet till P och till Q från där man står. Alltså, ställ dig var som helst och sedan mäter du avståndet till P och till Q från där du står. Sedan beräknar du differensen mellan dessa avstånd. Då har du den vägskillnad som de pratar om. Om du t.ex. står på första nodlinjen (var som helst på nodlinjen) så kommer du att få en vägskillnad på en halv våglängd. Om du ställer dig var som helst på andra nodlinjen och beräknar vägskillnaden så kommer du att få 1,5 våglängder.
Då förstår jag. Tack för svaren!