miljöpåverkan på östersjön
Hej,
Har salthalten, syrehalten och övergödningen en koppling när det gäller påverkan på östersjön? Dvs påverkar/orsakar de varandra på något sätt? Hur så?
Börja med att beskriva hur långt du kommit med ditt svar, alternativt hur/var du sökt information. Då blir det enklare att hjälpa dig vidare mot ditt svar.
https://bssc.se/vart-varmare-hav/basfakta-om-ostersjon/ har använt mig av den här källan och har förstått det som att saltvatteninbrott är det som tar med sig mer salt vatten, men också mer syrerikt vatten. Sen så läste jag också nånstans att alla tre dvs salthalten, syrehalten och övergödningen har en koppling, alltså att de påverkar varandra. Vid övergödning minskar t.ex syrehalten på bottenmiljön, men hur påverkar det salthalten och så?
Jag vet inte om salthalten påverkas av övergödningen. Salthalten påverkas av utspädning (tillförseln av sötvatten från land) samt en begränsad inströmning av saltvatten genom Öresund och Bälten. Saltvattnet finns på samma plats som de nedbrytande processerna, d.v.s. på botten där nedbrytningen sker av de organismer som växte mycket som en följd av övergödningen. Och p.g.a. skiktningen av vattnet kan det saltare vattnet på botten inte syresättas från ytan. Men att övergödningen skulle påverka salthalten låter långsökt.
Torskbeståndet påverkas negativt av de låga syre- och salthalterna. I dagsläget är salthalten i Östersjön så låg att det är på gränsen för att torsken ska klara sin fortplantning. I Östersjön finns det en näringskedja som ser ut ungefär såhär:
Växtplankton —> Djurplankton —> Skarpsill —> Torsk
Om torskbeståndet var större skulle det leda till färre växtplankton, dvs minskad algblomning. Det tar inte bort själva övergödningen, men det största problemet med övergödningen är algblomningen. Läs mer t.ex. här:
https://sverigesradio.se/artikel/2217978
Sen är den låga salthalten bara en delförklaring till att torskbeståndet i Östersjön är litet. En annan viktig förklaring är överfiske.
tack så mycket för hjälpen mag1 och teraeagle