mg?
Hej, jag förstår inte riktigt när jag endast räknar med mg eller när jag även ska inkludera spänningkraften. Här är två uppgifter som jag tycker ser ganska lika ut. En vikt hänger på nån tråd. Där jag på den enda endast har mg och den andra både mg och spänningskraften. Så då undrar jag: när vet jag att både spänningskraften och mg finns? Sedan vad är skillnaden mellan uppgifterna?
Hej!
Det är svårt att säga utifrån figurerna enbart. Kanske uppgifttexterna ser olika ut?
Eftersom F är mindre än mg i övre bilden så kan man tolka figuren som att stenen accelererar nedåt, men det går inte att se om inte figurtexten beskriver nåt sådant.
Finns det text till figurerna?
Här kommer uppgifterna!
Ok.
I den första figuren löper wiren fritt i en trissa, vilket betyder att spännkraften är lika i andra änden av wiren (=mg).
I den nedre figuren står det att wiren är _fäst_ i stångens yttersta ände. Det är alltså en helt annan wire som spännkraften ska räknas i, än den som gatlyktan hänger i. I wiren som gatlyktan är upphängd i så är spännkraften mg.
Så jag antar att trissan är den runda saken? Så slutsatsen är om en trissa finns i uppgiften finns ingen spännkraft?
Nä. Slutsatsen är att om wiren löper över en trissa (den runda saken) så återfinns samma spännkraft i andra änden av wiren som i första änden av wiren.
Så som jag förstår det så finns både en spännkraft och mg. Men eftersom kraften återfinns(?) i båda ändarna räknar jag endast med mg? Om det är fallet kan jag väl också räkna med spännkraften istället för mg?
Du räknar med en spännkraften i båda uppgifterna bara att i den ena råkar denna vara mg.
För att inte missa något skulle jag dock lagt krut på att försöka förstå krafter och hur de fungerar i olika sammanhang istället för en generell regel.
Så spännkraften är mg pga av trissan?
jo, jag har försökt förstå krafterna sen fysik 1. Men förstår fortfarande inte.
Ja, linan löper runt trissan utan att trissan påverkar den med någon kraft (om trissan hade varit trög så hade det funnits friktion där, men nu gjorde det inte det). För att vara extra tydlig hade man kunnat införa en beteckning för spännkraften och skriva att den är lika med mg för vikten.